По казуса „Камбитов“: Питаме Окръжна прокуратура-Благоевград законно ли е решението на ОИК. Ще бъде ли защитено правото?

Районна прокуратура Благоевград

През последните няколко дни обществеността и медиите в Благоевград са развълнувани силно от новината, че за определен период от своя мандат Кметът на Община Благоевград е бил едноличен собственик и управител на търговско дружество, което според закона се оказва несъвместимо с длъжността кмет на община.
Събраните в хода на проверката документи – официална справка от Агенция по вписванията – Търговския регистър с входящ № 413/19.04.2019 г. АВ-ТР безспорно удостоверяват, че в периода от 25.09.2017 г. до 03.10.2017 г. (т.е. по време на кметския си мандат) Атанас Камбитов е бил вписан като едноличен собственик и управител на „СТАРТ 2015“ ЕООД, ЕИК 203332045.

Тъй като, е безспорно, че Атанас Камбитов е действащ кмет на Община Благоевград, избран на местни избори през 2015г. (неговите пълномощия са започнали да текат от момента на полагане на клетва), с мандат 2015-2019г., то като се има предвид горното, е налице несъвместимост по смисъла на чл.41, ал.1 от ЗМСМА, което е самостоятелно основание за прекратяване на пълномощията му.
ОИК Благоевград обаче не прекратява пълномощията на Кмета на Община Благоевград – произнася с Решение №369МИ Благоевград/22.04.2019г.,с което отказва да прекрати същите.

Именно така стеклите се обстоятелства, провокираха екипа ни и в частност главният редактор на медията -Мариета Димитрова, да отнесе въпроса до Окръжна прокуратура Благоевград.

Според юристите, Решение №369МИ Благоевград/22.04.2019г. е незаконосъобразно.
Най-напред, същото е нищожно, защото е постановено без да е налице изискуемият се от закона кворум – 2/3 от присъстващите членове от състава на ОИК.
На следващо място, то е незаконосъобразно, защото противоречи на материалния закон. Решение №369МИ Благоевград/22.04.2019г. очевидно противоречи на чл.41,ал.1, т.9 от ЗМСМА, която норма забранява на кметовете на общини да извършват търговска дейност, както и да бъдат управители на търговски дружества за времето на мандата им. Законът императивно постановява, че при наличие на несъвместимост, установена от общинска избирателна комисия, задължително се прекратяват правомощията на кмета на населеното място.

В случаи, като настоящия, ОИК действа при условията на обвързана компетентност, а не оперативна самостоятелност. Съгласно чл. 42, ал.4 от ЗМСМА в тридневен срок от получаване на справката и на документите, удостоверяващи обстоятелствата по чл.41, ал.1, т. 1, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 11, 12 и 13, общинската избирателна комисия обявява прекратяване на пълномощията на кмета. Тази разпоредба е императивна и следва да се приложи формално, без каквито и да е тълкувания от страна на ОИК.

Считам, че Решение №369МИ Благоевград/22.04.2019г. на ОИК – Благоевград, е именно такъв незаконосъобразен административен акт, който освен това противоречи (застрашава) на обществения, дори държавен, интерес. С така постановеното решение се създава възможността да се формира опасен прецедент, който е в състояние да разклати системата на правовата гражданска държава, чиито основи са именно създаването на гаранции за прозрачно и законно управление. Ако се вземат предвид мотивите, изложени в Решение №369МИ Благоевград/22.04.2019г. на ОИК – Благоевград, излиза, че няма пречка един кмет на община по време на своя мандат да осъществява търговска дейност или да участва в управителният орган на търговско дружество, стига към момента на произнасяне на решението на ОИК, той вече да не осъществява търговска дейност / да не е част от управителният орган.

Тук дори не става въпрос за конкретното лице Атанас Камбитов, а по-скоро за изборната длъжност, която той заема – кмет на община и доколко тази длъжност е съвместима с едновременното упражняване на търговска дейност и/или осъществяване на управление на търговско дружество.
Нарушаването на законността, респективно увреждането на съществуващият правен ред, определя наличието на правен интерес на Прокуратурата като държавен орган, натоварен с надзора за законност, да оспорва като незаконосъобразно Решение №369МИ Благоевград/22.04.2019г. на ОИК – гр. Благоевград.

Предвид изложеното, отправихме молба, Окръжна прокуратура-Благоевград да изиска цялата преписка по постановяване на Решение №369МИ Благоевград/22.04.2019г. на ОИК – гр. Благоевград, да извърши проверка по случая, и ако са налице основанията за това – да предприеме съответните законови мерки за защита на държавния и обществен интерес.

На този етап, с внесеният сигнал за нас остава единствено да изчакаме, за да разберем от Прокуратурата, има ли нарушение, от кого е извършено и какви ще бъдат последствията.

Comments

comments