По-добри ли са жените?

майка

Наложено е мнението, че жените са по-щедри и биха направили всичко за семейството и приятелите си. Дори биха помогнали и на непознат на улицата. А за мъжете се смята, че не се държат така.

Нови изследвания от университета в Цюрих обясняват защо поведението на различните полове е различно. Резултатите показват, че мъжкият мозък възнаграждава егоистичното поведение, а женският поощрява щедрото.

Невролози изследвали кои части на мозъка се активират, когато се вземат егоистични и неегоистични решения. Това станало по време на редица поведенчески експерименти сред 56 мъже и жени.

В някои от експериментите трябвало да се вземе решение дали да се споделят пари. Оказало се, че центърът за награди на мозъка, наречен стриатум, реагира много по-силно при дамите, когато вземат просоциални решения.

При мъжете резултатите са противоположни. При тях егоистичното поведение води до положителна реакция от мозъка. Реакциите на награждаване се изразяват в отделянето на допамин.

Учените били много заинтригувани от тези резултати. Провели следващ експеримент, в който с помощта на медикаменти потиснали освобождаването на допамин. В този случай резултатите се различавали – жените внезапно започнали да се държат по-егоистично, а мъжете станали по-щедри.

Водещият изследовател Александър Сучек коментира изненадващите резултати от проучването. Те показват, че мозъците на различните полове обработват щедростта на фармакологично ниво по различен начин. Нужни са повече изследвания, както и учените да отчитат разликите между мъжете и жените.

Според изследователите различията между мъжкия и женския мозък вероятно се дължат на вкоренените социални нагласи, а не са биологично обосновани.

Системите за учене и награждаване в мозъците ни работят в тясно сътрудничество. Момичетата получават похвали, когато помагат и се държат социално отговорно. Затова награждаващите им системи се научават да очакват награда не за егоистично поведение, а когато помагат.

Щом това се вземе под внимание, разликите между половете, наблюдавани в проучването, могат да бъдат обяснени с различните културни очаквания за ролята и поведението на жените и мъжете.

 

Comments

comments