Пламен Георгиев официално е одобрен от испанските власти за консул във Валенсия (История)

655-402-plamen-georgiev

Консулът

Испания е одобрила официално Пламен Георгиев за консул на България в град Валенсия. Това потвърдиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

По-рано днес стана ясно, че Георгиев е депозирал оставката си като прокурор, считано от 2-и октомври. Най-вероятно тя ще бъде гледана на заседанието на Прокурорската колегия в сряда.

На закрито заседание на 9-и август правителството назначи бившия председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за генерален консул във Валенсия.

Георгиев подаде оставка като шеф на антикорупционната комисия на 31-и юли и още същия ден оставката му бе одобрена от Народното събрание. Той обясни напускането на поста със скандала с терасата на апартамента му в София, върху която, според Столичната община, има построени незаконни постройки. Проверка на НАП показа, че всичко около доходите и придобиването на имота на Георгиев е чисто.

В началото на август прокурорската колегия на ВСС се събра на извънредно заседание, за да го възстанови на работа като прокурор в Специализираната прокуратура. Назначението му там е от 1-и август.

Пламен Георгиев беше зам.-шеф на Спецпрокуратурата преди да оглави КПКОНПИ.

„Апартаментгейт“

Припомняме, че април месец, по време на пиковия скандал с „Апартаментгейт“,  името на Пламен Георгиев бе замесено в него – също.

След многократно извършени проверки от община „Слатина“ бе установено, че почти 60 квадрата от навесите на терасата в имота на Георгиев са незаконни. Директорът на строителния контрол на София – Влади Калинов, се раздели с поста си, след като излезе със становище, че строителните дейности по незаконните навеси на терасата на Георгиев са извършени преди акт 16.

Пламен Георгиев и съпругата му обжалват с мотива, че незаконно построеното било там преди акт 16, като представят декларация от строителя, коментираха от общината.

Ниво на владеене на испански език

Преди два месеца външният министър Екатерина Захариева предложи Пламен Георгие за консул на България в испанския град Валенсия. Последваха редица протести, както и съмнения за нивото на владеене на испански език на Георгиев. Преподавател по испанска филология откри 13 правописни, пунктуационни и смислови грешки в сертификата за владеене на испански език, издаден на Георгиев. Фирмата издател на документа – „Никанор“ потвърди официално легитимността на сертификата.

История

Историята става още по-съмнителна, защото езиковата школа, издала сертификата на Георгиев за ниво „В1″, е „Никанор“ ООД. През 2016 г. тази фирма изпълнява обществена поръчка за чуждоезиково обучение по испански език, възложена от КПКОНПИ. Договорът с нея е подписан от Пламен Георгиев и от главния счетоводител на Комисията Снежина Стефанова. Пламен Георгиев така и не е отговорил на телефонните позвънявания на бТВ, за да коментира неяснотите.

Comments

comments