Петър Ганев, ИПИ: Големината на пазара в Турция ни изпревари в битката за завода „Фолксваген“

26808653fc8c16c1c11818d9179d5400

„Големината на пазара в Турция ни изпревари в битката за завода „Фолксваген“ – това каза за „Фокус“ Петър Ганев, старши експерт в Института по пазарна икономика.

По думите му съседката ни е изпреварила с предлагането на по-привлекателна среда. „Генерално нашите силни черти за факт. Ние привличаме с това, че може да се произведе тук, но да изнесеш навън, а в Турция произведено се продава там“, каза още експертът.

Той разглежда посещението на премиера Бойко Борисов в Южна Корея и проявения интерес към инвестиции у нас като продължение на темата от последните месеци с привличането на големи играчи в автомобилната индустрия. Въпреки, че инвестицията на „Фолксваген“ не се случила в България, то икономиката ни върви във вярна посока и интересът се проявява все по-често. „Цялостната промяна на нашата промишленост е с фокус върху инвестициите. Силни инвеститори и големи имена ще се появят и у нас и то скоро. В момента компаниите отиват там, където средата е разработена. Когато средата отговаря на търсенето, има производство и нужното знание, големите фирми се появяват“, убеден е  Ганев.

 Според него предимствата на България са членството в Европейския съюз и достъпът до европейския пазар. „По-ниските заплати и данъци имат предимство, защото разходите на инвеститорите ще са по-ниски. Индустриалните зони преживяват бум. Има терени около големите градове. Това е знак, че средата е добра“, обясни още Ганев.

Comments

comments