Петима българи са арестувани за грабеж на 38 кг златни кюлчета

Петима българи са арестувани за грабеж на 38 кг. златни кюлчета от дом в Белгия. Двама от тях са задържани във Варна. В понеделник състав на Варненския окръжен съд ги остави в ареста. Според съобщение на прокуратурата 46-годишният М.М. и 55-годишният С.Д. – български граждани, са издирвани в Белгия за организиран грабеж, кражба и противозаконно лишаване от свобода на белгийски поданик.

Двамата мъже били задържани на 24 юни от служители на ОД на МВР – Варна при специализирана полицейска операция. Единият мъж опитал да избяга, но след кратко преследване също бил арестуван.

Престъплението е извършено от общо петима българи, трима от които вече са предадени на властите в Белгия. Тримата бяха арестувани почти едновременно на различни места – двама на територията на Сливен и Несебър, а една българка – на испанско летище.

Сега последните двама са арестувани във Варна. За тях на 11 март 2021 г. е издадена европейска заповед за арест. Според нея, през октомври 2020 г. двамата нападнали белгийски поданик пред дома му в град Зандховен. Сломили съпротивата му и противозаконно го задържали в дома му, като упражнявали насилие спрямо него в продължение на 16 часа. Целта на извършителите била съдържанието на сейфа на пострадалия, а именно 38 кг злато и други ценни вещи. След като ги взели, те напуснали дома му, а малко след това и страната в посока Нидерландия. Пострадалият мъж бил приет за лечение в болница със сериозни травми.

За посочените деяния, според законодателството на Кралство Белгия, се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години.

 

 

Източник: Сега

Comments

comments