Петата ковидна вълна в Пиринско се засилва, в болница 3-месечно бебе и 16-годишно дете

Натискът на петата ковидна вълна върху здравната система в Пиринско става все по-силен. Броят на заразените и болните чувствително расте, ковидните отделения в лечебните заведения са пълни и нуждата от разкриването на допълнителни легла е все по- належаща. Такава е ситуацията в гоцеделчевската болница „Иван Скендеров“, която се нареди на второ място в областта по брой хоспитализирани. Към вчерашна дата в трите отделения – инфекциозно, вътрешно и детско, на лечение с коронавирус бяха 60 пациенти, като 1е в по-тежко състояние в реанимация. На болнично лечение с коронавирус са настанени и две деца – 16-годишно и 3- месечно бебе.

„Децата преминават по-леко през коронавирусната инфекция”, заяви зам. управителят на болницата, педиатърът д-р Ангел Тонгов. „Като цяло сега болестта протича доста по-леко в сравнение с предишните ковидни вълни. Пациентите са с пневмонии, има и дехидратирани вследствие на диарии, но повечето се възстановяват по-бързо. Напливът от болни се засилва и сме в готовност да отворим и ортопедично отделение”, добави д-р Тонгов. Той също сподели, че липсват лекарства за лечение на Ковид-19, като пулмикорт за инхалации и фраксипарин за разреждане на кръвта, като с този сериозен проблем се сблъскват всички болници в областта.

На първо място по хоспитализирани болни е МБАЛ – Благовград, които вчера бяха 61, 9 са в реанимация в тежко състояние. В Югозападната болница с Ковид-19 са 57 пациенти, 5 са на интензивно лечение. В МБАЛ – Разлог болните са 34, при общо 35 броя ковидни легла. В болница ПУЛС се лекуват 26 пациенти с коронавирус, в реанимация е 1, в онкоболницата са 4 и в тубдиспансера – 6. Заразната заболеваемост в Пиринско прогресивно се покачва, като за последното денонощие към вчерашна дата тя достигна 1477 броя души на 100 000 население за 14 дни. Новите случаи за едно денонощие е 537 бр. Под домашна карантина са 3865 лица. Общият брой ваксинации е 137 985 бр., като със завършен курс са 69 277 лица, бустерните дози вече са 14 875 бр.

 

 

 

 

 

 

Източник: struma.bg

Comments

comments