Пет храни за паметта

shutterstock_556537705

Храненето е от решаващо значение за съхраняването на мозъка и стимулирането му, казва Оксана Скиталинския, лекар-диетолог.

Тя назовава 5-те храни, които са ключови за здравето на мозъка.

Зеленолистни зеленчуци

Всички те съдържат витамин К, който е необходим за формирането на особени мастни съединения, осигуряващи добрата работа на нервните клетки и оттам на паметта.

Зеленолистните зеленцуци са източник още на витамин В9 – необходим за раждането на здрави деца. Кралят на зеленолистните зеленчуци са броколите.

Норма на потребление: ежедневно не по-малко от една чаша нарязан зеленчук, оптимално – три пъти дневно.

Морска риба

Почти 60% от нашия мозък се състои от мазнини, половината от него – от омега-3 мастни киселини. Последните притежават изразено противовъзпалително действие, стимулират връзките между невроните.

Жителите на японския остров Окинава, в чието меню присъстват много омега-3 мазнини, се славят като дълголетници и сред тях рядко има хора с психически проблеми.

Норма на потребление: 2-3 пъти седмично. Предпочитание трябва да се отдава на рибите с малък и среден размер. В осолената риба се съдържат повече омега-3 мазнини, отколкото в термично обработената.

Яйца

Те съдържат витамин В4 – неговият дефицит в организма на човека е свързан с нарушения в работата на нервната система, в частност влошаване на паметта, развитие на депресия и Алцхаймер, атрофии на зрителния, слуховия и други нерви.

Норма на потребление: едно-две яйца.

Цвекло

Мозъкът на човека представлява около 2% от телесната му маса, но може да потребява до 50% от кислорода, който постъпва в организма при дишане. Това свидетелства за високите енергийни потребности на нервните клетки. Дори незначителен дефицит на кислород може да се отрази негативно върху работата на мозъка.

Цвеклото съдържа важни и полезни нитрати, които разширяват кръвоносните съдове, подобряват траспорта на кислорода към главния мозък и му помагат да работи по-ефективно.

Норма на потребление: половин чаша варено цвекло, чаена лъжичка рендосано сурово цвекло или 2 супени лъжици сок от цвекло.

Горски плодове

Високото ниво на потребление на кислород от мозъка стимулира и голямо количество свободни радикали. Да се удържи тяхното разрушително действие е възможно с помощта на полифенолите – тъмните пигменти в горските ягоди. Те имат силни антиоксидантни свойства.

Горските плодове не само подобряват когнитивните функции – памет, внимание, реч, но и защитават нервните клетки.

Норма на потребление: една чаша. Сезонни или замразени. Никаква термична обработка.

Comments

comments