ПЕС предлага „Нов социален договор за Европа“ преди евроизборите

27E3CBD4-DB6E-451D-8E94-957ED53AA579

Социалистите откриха европейската кампания за изборите през май. Те залагат основно на социалната политика и атакуват ЕНП за сближаването й с крайните националисти.

Второто по големина европейско семейство – на левицата, започна кампанията си за изборите с конгрес в Мадрид.

Манифестът на левицата, който си нарича „Нов социален договор за Европа“ поставя на първо място преодоляването на неравенството и борба за справедливост.

Европейските социалисти залагат на социалната политика и предупреждават, че носталгията към крайния национализъм ще разруши постиженията на обединена Европа. Кампанията ще се проведе в следващите три месеца.

Повече социална политика

Според Сергей Станишев, който е председател на ПЕС, хората навсякъде искат да видят Европейския съюз, който възстановява социалната справедливост, бори неравенствата и създава равния възможности за мъже и жени за заплащанията.

Основните лозунги на кампанията на социалистите са „Време е!“ и „Прогресивна Европа!“.

В основния документ на левицата за изборите е записано, че ще се бори за: Европа на равенството и справедливостта, Европа на солидарността за мнозинството, а не за малцинството, за устойчива Европа, която да опазва планетата.

Друг приоритет е свободна и демократична Европа. ПЕС си поставя за цел премахването на всички форми на дискриминация и за премахване на юридическите и обществени пречки пред ЛГБТ и хората, за да живеят свободно и равнопоставено.

Това е и единственият текст от платформата на европейските социалисти, който не фигурира в платформата на българските от БСП. Този текст няма да бъде защитаван в българската кампания.

Атака към ЕНП

За първи път левицата атакува опонентите си от ЕНП заради сближаването им с крайните националисти и неофашисти като в Испания например, където “народната партия избелва образа на крайните националисти”, смятат от ПЕС.

ЕНП подава ръка на Орбан, това според европейската левица е друг от примерите за сближаване на ЕНП и крайната десница.

Разделянето на Европа на национален модел е край на идеята за Европа и не е в интерес на България ние не сме силна страна, е позицията на Станишев.

Според политолога Страхил Делийски всеки човек се интересува от смислени послания, българската политика ще спечели, ако предложи прости решения отвъд политическата конфронтация.

Кампанията на левицата ще залага основно на емоцията и ще се води в интернет и по телевизията чрез много и различни видео клипове.

За момента прогнозите дават второ място на ПЕС на изборите и една от основните причини е че заради брекзит губят 25-те места на британските лейбъристи.

Бъдещата коалиция

След изборите ПЕС ще преговаря за коалиция евентуално с крайната левица и със зелените. Възможно е социалистите да управляват с хората на Макрон и либералите. На този етап либералите обаче са част от статуквото на десницата, смятат в ПЕС.

Българските кандидати не са ясни до момента. БСП ще определи водача на листата за евроизборите на 16 март. Станишев благодари на организациите, които са го номинирали. “Аз винаги съм бил и ще бъда човек на БСП” , коментира той.

Източник: btv.bg

Comments

comments