„Пътят към дома“ е темата на четвъртото издание на ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери“

Rabotilnica_1

Миролюба Бенатова, Генка Шикерова, Доника Ризова, Филипа Иванова, Неда Василева, Лилия Мустакова, Емил Спахийски, Кирил Вълчев и доц. д-р Стела Ангова и ас. д-р Иван Вълчанов ще бъдат ментори и жури

„Пътят към дома“ е темата на четвъртото издание на ученическия конкурс-обучение на EspressoNews – „Работилница за репортери“. През тази година конкурсът разширява своя обхват и дава възможност на все повече млади таланти да се включат в него. Кариерно ориентиране и досег до журналистическата професия ще имат възможност да получат учениците от 9 до 12 клас в 11 общини: Ботевград, Божурище, Банкя, Благоевград, Враца, Годеч, Драгоман, Костинброд, Мездра, Своге и Сливница. Всички желаещи да се включат, могат да се регистрират онлайн до 15 март на адрес: bit.ly/rabotilnitsa.

Официалният старт на проекта ще бъде даден на 18 март с първата журналистическа задача, която учениците ще получат по имейл. В рамките на шест седмици те ще усвояват тънкостите на журналистическата професия под вещото менторство на екипа на регионалния новинарски портал и утвърдени журналисти и преподаватели, в лицето на журналистите Миролюба Бенатова, Емил Спахийски, Доника Ризова и ас. д-р Иван Вълчанов от катедра „Медии и обществени комуникации“ в УНСС. Всяко седмично предизвикателство за участниците ще преминава под тяхното ръководство. Комуникацията ще бъде изцяло онлайн. Учениците ще получават качествена обратна връзка, с насоки и препоръки как да надграждат уменията си за творческо писане и изследователска работа.

Най-добрите произведения от всяко предизвикателство ще бъдат публикувани в онлайн портала Espressonews, като по този начин ще намерят и своя път към широката читателска аудитория.

Класацията на победителите ще бъде направена след като творбите на най-изявените в проекта бъдат оценени от жури в състав: Генка Шикерова, журналист и водещ в Нова телевизия, Филипа Иванова, журналист и водещ в БНТ, доц. д-р Стела Ангова, ръководител катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, Неда Василева, журналист и телевизионен водещ с професионална кариера в телевизиите Bulgaria ON AIR и ТВ Европа, Лилия Мустакова, журналист и водещ в Bulgaria ON AIR, Кирил Вълчев, журналист и радиоводещ в Дарик радио.

„Работилница за репортери” – това е проектът, който сбъдва мечти. Моят съвет към бъдещите участници е да пуснат птичето от своя кафез – да представят неразказаната си история, която да завладее всички. Без колебание да се потопят в магията на Работилницата, защото тя оставя траен отпечатък в сърцето. Тя е крачката към личната победа, изгражда качества на бъдещ репортер!“, споделя Теодора Александрова, възпитаник на ПЕГ „Йоан Екзарх“, град Враца, победител в третото издание на конкурса „Работилница за репортери 2018 – Родова памет“.

“Както гъсеницата се превръща в изящна пеперуда, така и аз претърпях своята метаморфоза – от дете, страхуващо се да изрази мнението си, в човек, вярващ в себе си и отстояващ позициите си. Търсете нестандартното, разбивайте норми, клишета и стереотипи и най-вече – бъдете достатъчно смели, за да изразите себе си, защото конкурсът освен награда е преди всичко път към самите вас.”, призовава Ани Павлова, ученичка в ППМГ „Акад. Иван Ценов“, град Враца, също победител в миналогодишното издание на конкурса.

За трета поредна година патрон на проекта е българският евродепутат Ева Майдел. По традиция, Ева Майдел ще предостави голямата награда за победителя в конкурса – пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент. Най-добрите участници в проекта ще получат награди от партньори на инициативата, сред които и журналистически стажове в национални медии. Най-изявените единадесето- и дванадесетокласници ще имат възможност да продължат своето образование в журналистическа специалност в желана от тях дисциплина в катедра „Медии и обществени комуникации“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), без полагане на задължителния изпит по „Български език и литература“. Приемът им ще се реализира само след събеседване.

 

Comments

comments