Първото хапче за лечение на Covid-19 е одобрено от Великобритания

 

Първото хапче, предназначено за лечение на симптоматичен Covid-19, беше одобрено от Регулатора по лекарствата на Обединеното кралство, предаде Би Би Си. Таблетката молнупиравир се дава два пъти дневно на уязвими пациенти, наскоро диагностицирани с болестта. Клиничните проучвания на хапчето, което в началото е било разработвано, за да лекува грип, показват, че намалява наполовина риска от хоспитализация или смърт.

Молнупиравир, разработен от американските фармацевтични компании Merck, Sharp and Dohme (MSD) и Ridgeback Biotherapeutics, е първото антивирусно лекарство за лечение на Covid-19. Хапчето действа, като се насочва към ензим, който вирусът използва, за да се размножава в тялото, като въвежда грешки в генетичния му код. По този начин лекарството поддържа ниски нива на вируса в тялото и намалява сериозността на заболяването. От фармацевтичната компания Merck казаха, че лечението с молнупиравир е еднакво ефективно и срещу новите варианти на вируса.

Регулаторът по лекарствата на Обединеното кралство заяви, че хапчето е разрешено за употреба при хора, които имат лек до умерен ковид и поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване като затлъстяване, напреднала възраст, диабет или сърдечно заболяване.

Обединеното кралство очаква 480 000 курса молнупиравир да бъдат доставени до края на годината, заедно с 250 000 курса от подобно експериментално лекарство, което в момента се разработва от американската фармацевтична компания Pfizer.
Правителството на Великобритания не разкри на каква стойност е договорът.

Правителството на САЩ е закупило предварително 1,7 милиона курса от лекарството на цена от около 1, 2 милиарда долара, или приблизително 700 долара за курс. Други страни, включително Австралия, Сингапур и Южна Корея, са сключили споразумения за покупка.

Клинични изпитвания

Данните са публикувани в прессъобщение и все още не са рецензирани.

Клиничните изпитвания на молнупиравир върху 775 пациенти с Covid-19, установяват:

– 7,3% от тези, приели лекарството, са хоспитализирани, в сравнение с 14,1% от пациентите, на които е дадено плацебо.

– Не е имало смъртни случаи в групата на пациентитре, лекувани с молнупиравир. Осем от групата на плацебо хапчето, участвали в проучването, по-късно са починали от Covid-19.

Резултатите от клиничните изпитвания показват, че приемът на молнупиравир трябва да започне веднага след появата на първите симптоми, за да има ефект. По-ранно проучване при пациенти, които вече са били хоспитализирани с тежък Covid-19, е спряно след разочароващи резултати.

 

 

 

Източник: Сега

Comments

comments