Парламентът реши: България ще влезе в еврозона само с фиксиран курс

Документът не беше подкрепен единствено от БСП

Депутатите приеха решението за фиксиран курс 1.95583 лева за евро след влизането в ЕРМ 2,. Гласуваха 208 депутати, „За“ – 140, „против“ – 2, въздържаха се 66, предаде БГНЕС.

Текстовете по решението бяха съгласувани след срещи на финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев с парламентарните групи. Документът не беше подкрепен единствено от БСП.

„Такъв

въпрос като Валутния борд и еврозоната не е от компетенцията единствено на управляващата партия. Създадоха се условия за нестабилност на българския лев. Трябваше тази стъпка да се обсъди подробно с парламентарните партии, за да не се подкопава доверието на лева“, отправи критика към управляващите депутатът от ДПС Йордан Цонев.

България и ЕС бяха изправени пред прецедент- за първи път да се приеме страна в еврозоната с фиксиран курс, а не други да го определят, припомни казуса Цонев.

Ако ще вървим към подобно действие да попитаме народа с референдум, призова депутатът Павел Шопов, защото според него текстовете за фиксирания курс били също толкова спорни, колкото споразумението между ЕС и Канада- СЕТА.

„Не можем да разберем как за една такава промяна да се вземат решения на крак, на пожар по въпроси за години напред“, заяви и депутатът от БСП Кристиан Вигенин. Той отправи и критика към финансовия министър Владислав Горанов, че не присъства в залата по време на гласуването.

Депутатът заяви, че ако управляващите оттеглят промените в Закона за БНБ и след дебат макар и за няколко дни, отчетат се взетото решение за фиксирания курс, БСП ще подкрепи направените поправки.

Разработихме проект на решение, който фиксира твърд мандат на българските власти в процеса на престой във валутно-курсовия механизъм (ЕРМ). Всички партии бяха запознати и подкрепиха предложението, с изключение на БСП. България ще поддържа фиксиран курс на еврото до влизане в еврозоната равен на установения в момента – 1.95583, съобщи след разговорите с депутатите финансовият министър Владислав Горанов.

Управителят на БНБ Димитър Радев добави, че излизат от разговорите с отделните парламентарни групи с оптимизъм.

 

Comments

comments