Парламентът прие оставката на шефа на антикорупционната комисия

zx860y484_3424953

Парламентът прие оставката на Пламен Георгиев като председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). За гласуваха 123 народни представители, трима бяха против, а други трима се въздържаха.

Оставката на Георгиев, който е в отпуск от април, когато започна имотният скандал, е подадена по-рано днес.

Предсрочното освобождаване на Пламен Георгиев бе гласувано след 40-минутна почивка, в която депутатите чакаха Георгиев в пленарната зала. БСП предложи, а мнозинството реши той да бъде извикан в народното събрание, за да обясни мотивите си. Обяснение нямаше.

Дебатът бе единствено дали да дойде Георгиев или не. След пристигането му никой не поиска думата. От БСП обявиха, че Цвета Караянчева не е дала достатъчно време, за да поискат Георгиев да мотивира оставката си. От ГЕРБ пък отговориха, че социалистите не били в залата, а Караянчева е трябвало да ги кани с „бъклица и дрян“.

Процедурно правилникът на парламента бе нарушен, тъй като, за да влезе Пламен Георгиев в залата, е нужно допускът му да бъде предложен на гласуване. Освен депутатите свободно в залата влизат само премиерът и министрите.

За нарушението на правилника сигнализира БСП. Според ГЕРБ обаче това не е така, тъй като с гласуването Георгиев да бъде извикан му е даден допуск до залата.

Източник: Дневник

Comments

comments