Парламентът отхвърли ветото на Президента за личните данни

618x412

В отсъствието на БСП мнозинството в парламента очаквано отхвърли  ветото на президента Румен Радев върху текстове от „Закона за защита на личните данни „, с които се въвеждат критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване.

Промените бяха повторно приети със 127 гласа „за“, един „против“ и четирима „въздържал се“.

Промените в закона дават предпоставка за проверки на медийни публикации, журналисти, за проблеми с академични проучвания, документални материали и други, както и за откази за достъп до информация.

В мотивите си държавният глава посочва, че с формулираните 10 критерия, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна регулация.

„Изискването да се изпълняват тези критерии, дори и поотделно, представлява ограничение. То засяга същността на свободата на изразяване и информация като основно право, признато още в епохата на Просвещението в Европа, изпразва го от съдържание и неговото упражняване губи смисъл“, посочва Румен Радев. Според него промените водят до силно накланяне на везните в полза на правото на защита на личните данни, като „се жертва“ свободата на изразяване и информация.

Миналата седмица на среща с представители на АЕЖ – България, на „Позитано“ 20 лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще подкрепи ветото на президента. Днес депутатите от левицата не бяха в парламента, тъй като обявиха, че го напускат и искат предсрочни избори. Дойде единствено Елена Йончева, която си провери пощата, но не влезе в зала.

Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов обяви, че новите критерии дават възможност за постигане на баланс по разумен начин. Той каза, че за 17 г. от 15 хил. жалби за злоупотреба с лични данни срещу журналисти са 90. От тях са уважени осем, като само в два случая има наложени глоби.

Източник : Дневник

 

 

Comments

comments