Парламентът отложи дълго чакан социален закон заради дезинформация за отнемане на деца

© Юлия Лазарова
© Юлия Лазарова

След слухове за отнемане на деца, протести и критики от църквата мнозинството в парламента реши да отложи с шест месеца новия закон за социалните услиги, който трябваше да влезе в сила от 1 януари. За гласуваха 143 депутати, четирима бяха против, а двама се въздържаха.

Новият закон за социалните услуги бе приет през февруари т.г. след повече от 5 години дебати и обсъждане на различни концепции за реформа в социалната сфера. Неговата основна цел е да повиши достъпността и качеството на социалните услуги, които държавата делегира като дейност на общините. Техният брой е 1356 и касаят хора с увреждания, възрастни хора, децата в риск и др.

Макар в закона да няма подобни текстове, бе създадена истерия, че чрез него ще се отнемат деца, която доведе до протести и критична позиция на Светия синод. Друг повод за критики е възможността социалните услуги да се извършват от неправителствени организации, каквато всъщност има и в момента.

От ДПС се обявиха против отлагането, тъй като то ще доведе до трудности при получаване на социални услуги от хората с увреждания.

 

 

 

 

Източник:dnevnik.bg

Comments

comments