Парламентът актуализира правилата на ЕС за по-добра защита на работниците от химикали, причиняващи рак

Евроарламент Страсбург

Граници на експозиция за пет допълнителни канцерогенни вещества

Без преходен период за формалдехид, с изключение на секторите на здравеопазването и погребалните услуги

Един милион работници от ЕС са засегнати

В сряда депутатите приеха нова директива, която поставя гранични стойности на експозиция за пет химикали, вредни за здравето на работниците.

Членовете на ЕП приеха текста, съгласуван с министрите на ЕС, с мнозинство от 586 гласа „за“, срещу 10 гласа „против“ и 26 „въздържал се“.

Законодателството добавя кадмий, берилий, арсенова киселина, формалдехид и 4,4ʹ-метиленбис (2-хлороанилин) (МОСА) към списъка на ЕС на вредните вещества. Тези химикали се използват в широк спектър от сектори като производство на никел-кадмиеви батерии, топене на цинк и мед, лаборатории, електроника, погребения и балсамиране, строителство, здравни (патологични и аутопсионни) сектори, пластмаси и рециклиране.

Новите правила ще подобрят условията на труд за повече от един милион работници в ЕС и ще предотвратят над 22 000 случая на професионални заболявания.

Преходни периоди

Приетият текст определя следните преходни периоди:

  • 8 години за кадмий
  • 7 години за берилий
  • 4 години за арсенова киселина

За формалдехид се предвижда преходен период от 5 години само за сектора на здравеопазването и погребалния сектор, предвид тяхната специфична ситуация.

Кадмий и цитотоксични лекарства: възможни допълнителни изменения

Европейската комисия ще оцени в рамките на три години дали директивата следва да бъде изменена, за да включи допълнителни разпоредби относно кадмия. Освен това, по искане на Парламента, Комисията ще прецени не по-късно от края на второто тримесечие на 2020 г. възможността за изменение на Директивата за канцерогените и мутагените, за да включи опасни лекарства, включително цитотоксични лекарства, или да предложи по-подходящ инструмент за гарантиране на професионалната безопасност на работниците.

Цитат

Докладчикът Лаура Аджеа (ЕСПД, Италия) заяви: „Днешното гласуване показа още веднъж колко сериозно взима Парламентът защитата на работниците. С тази трета редакция на Директивата за канцерогените и мутагените подобрихме дългосрочните условия на труд на повече от един милион работници в ЕС и поискахме за първи път по-строги проверки на опасните лекарства. Нека продължим по този път, за да имаме постоянно и актуализирано преразглеждане на правилата на ЕС за защита на работниците от химикали, причиняващи рак”.

Допълнителна информация

Третото преразглеждане на Директивата за канцерогените и мутагените има за цел по-нататъшно намаляване на риска за европейските работници от ракови заболявания, които са най-често срещаното професионално заболяване в ЕС.

Comments

comments