/СНИМКИ/ Парадокс в Благоевград: Шофьори масово паркират на забранени места, но биват таксувани с левче на час за „Синя зона“

Кръстовището между улиците "Братя Иванови" и "Менча Кърничева." Автомобилът е с поставена скоба, но не заради неправилно паркиране, а поради неплатена такса за "Синя зона"
Кръстовището между улиците „Братя Иванови“ и „Менча Кърничева.“
Автомобилът е с поставена скоба, но не заради неправилно паркиране, а поради неплатена такса за „Синя зона“

Масово шофьори на автомобили погазват Закона за движение по пътищата, като паркират на забранени места в центъра на Благоевград, сигнал за това изпратиха наши читатели в редакцията на Благоевград Нюз. Оказва се, че нарушителите на закона плащат, ала не за нарушението си, а за „Синя зона“ – макар, че не са оставили автомобила си в рамките на очертаното паркомясто.

Според Чл. 98, ал. (1) от Закона за движение по пътищата, паркирането на кръстовище и на по-малко от 5 метра от него, е забранено.

Чл. 98. (1) Престоят и паркирането са забранени:
6. на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях
Крайните граници на разчертаните паркоместа за платено паркиране в „Синя зона“ са на 5 метра от всяко кръстовище, това показа проверка на наш репортер. Въпреки това обаче, благоевградчани масово паркират в забраненото пространство между кръстовището и границата на „Синя зона“.
А парадоксалното в случая е, че те биват таксувани от служител на „Синя зона“ – тоест, плащат си, за да паркират, пък макар и неправилно.
Наш репортер попита един от служителите, често ли се случва да таксуват шофьор, който всъщност не е паркирал в очертаната клетка. Оказва се, че да. Човекът, който не пожела да се представи и да бъде сниман отговори, че макар подобно паркиране да е в нарушение, се прави навсякъде, защото „местата в центъра се пълнят, а всеки иска да паркира близо“.
kola1313
Потърсихме за коментар по казуса и управителя на „Паркинги и гаражи“ ЕООД инж. Васил Атанасов. Ръководената от него общинска фирма носи отговорността да бъде следено спазването на регламентираните правила в рамките на платеното паркиране.
„Съгласен съм, че паркирането на по-малко от 5 метра от кръстовище е забранено, казва го Законът за движение по пътищата. Контролът върху спазването на правилата за движение по пътищата обаче, е отговорност на Пътна полиция. По въпроса защо нашите служители допускат да се паркира там – няма как да бъда сигурен, че това е така, те не са ми съобщавали за подобно паркиране на забранени от Закона места. Освен това те често отговарят за по-големи райони, и обикновено практиката е шофьорите да си вземат талон и да се върнат да го поставят на таблото на колата. Така нашите служители няма как да знаят точно кой шофьор е паркирал неправилно“, обясни инж. Атанасов
За коментар потърсихме и началника на сектор „Пътна полиция“ – Благоевград инспектор Димитър Николов. По думите му контрол върху спазване правилата за движение по пътищата и в частност – паркирането, се осъществява ежедневно.
„Контролът е постоянен, осъществяват го служителите от сектор „Пътна полиция“, които са в наряд. Този контрол е част от ежедневната им дейност. Разбира се, има глобени шофьори, тези случаи са ежедневие.“, обясни инсп. Николов.
Той добави още, че макар служителите да патрулират постоянно, те няма как да бъдат навсякъде и припомни, че всички граждани, забелязали нарушители на пътя, могат да подават сигнали за тези нарушения на тел. 112, за да бъде още по-ефективна работата на служителите в сектор „Пътна полиция“.
В една от клетките на "Синя зона" са "паркирани" и контейнери за боклук
В една от клетките на „Синя зона“ са „паркирани“ и контейнери за боклук

Comments

comments