Папа Франциск: Правете добро

29e7100968115488340f795ddefc31f9

В коледното си послание към вярващите, отправено снощи по време на тържествената литургия в базиликата „Св. Петър“, папа Франциск възхвали безкористната християнска щедрост, предадоха световни информационни агенции. Тази религиозна служба, посветена на раждането на Исус Христос, е сред най-важните церемонии в католическата църква.

Пред хиляди поклонници папата каза: „Нека не чакаме нашите съседи да бъдат добри с нас, преди ние да им направим добро, да не чакаме църквата да стане съвършена, преди да я заобичаме, да не чакаме други да ни зачитат, преди ние да им служим“.

В проповедта си светият отец подчерта, че да водиш живот, който е дар за другите, е „най-добрият начин да промениш света“:

„Коледа ни напомня, че Бог продължава да обича всички ни, дори най-лошите от нас. За мен, за теб, за всеки от нас, той казва днес: „Аз ви обичам и винаги ще ви обичам, тъй като вие сте скъпоценни в моите очи“. Бог не ви обича защото мислите и постъпвате по правилния начин. Той просто ви обича. Неговата любов е безусловна, не зависи от вас.“

След снощната света литургия на Бъдни вечер, второто задължително назначение за католическата традиция е благословията „Urbi et Orbi“ („Към града и към света“), която папа Франциск ще отправи в 13 часа от Централната лоджия на Ватиканската базилика – символично за цялото християнство.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Comments

comments