Пълна ревизия от екипа „Томов” на жилищния фонд разкри сериозни нарушения! Общински апартаменти в Благоевград с години стояли празни, наемателите държали ключовете, без да живеят в тях, докато крайно нуждаещи се чакат на опашката

Десет общински жилища в Благоевград години наред са стояли празни, защото наемателите им живеят на друго място, но никой не си е направил труда да установи фактите и да прекрати договорите. Това е констатирано при пълната ревизия на общинския жилищен фонд, разпоредена през 2020 г. от кмета инж. Румен Томов, каквато не е правена повече от 10 г. В четири жилища проверяващите са открили хора, пуснати да живеят в тях от наемателите, като в жилище до пазара се наложило да се прави проверка в събота вечер, когато светели лампите, защото месеци наред вратата оставала заключена. Последните шест жилища са иззети преди дни, като наемателите на две от тях сами занесли ключовете в общината, други двама се отнесли арогантно към поканата и заявили на общинските служители да си сменят бравите. Едно от семействата с прекратен договор за наем от години живее в чужбина, друго пък се преместило преди време в с. Рилци.

Освободените апартаменти са гарсониери и двустайни на ул. „Марица”, в жк „Запад” и в жк „Еленово”. Те веднага са обявени като свободни и в тях до дни ще се настанят чакащи крайно нуждаещи се.

Пълна ревизия на жилищния фонд на община Благоевград се оказала изключително трудоемка, като се проточила във времето заради нуждата да се изискват официални справки от Търговския регистър и от МВР за издирване на част от наемателите. Оказало се, че в нарушение на наредбата на ОбС, с която общинските съветници въведоха ограничение от 5 г. на срока на договорите, 393 от тях са били безсрочни и се наложило всичките да се актуализират. В 15 жилища наемателите отдавна не отговарят на критериите за настаняване, но пък имат право да ги закупят, затова вместо да бъдат изгонени, им се дава шанс да ги платят. Любопитно е, че дори за празните апартаменти редовно е бил плащан наем, но нямало кой да провери договорите и дали те са още валидни. Към днешна дата, въпреки многократните опити да бъдат открити, продължават да се издирват наемателите на 20 жилища, чиито договори не са подновени.

През миналата година и до средата на 2021 г. в общински жилища са настанени 29 семейства, картотекирани като нуждаещи се, 10 кандидати, на които е предложено, са отказали. В новите, напълно обзаведени социални жилища в трите блока в кв. „Освобождение” са настанени 37 семейства, на 25 е отказано, защото не отговарят на критериите.

 

 

 

Източник: struma.bg

Comments

comments