Пациентите с коронавирус във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград спаднаха наполовина

Значително по-малко са болните с коронавирус, които са на лечение във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград през последните дни. „Ако преди в отделението имаше 30 пациенти с Ковид, сега са наполовина“, заяви за „Струма“ завеждащият д-р Румен Кондев.

Макар натискът над болницата вече да е не така голям, остава непроменена ситуацията с тежките случаи. Характерното за „Делта” варианта на Ковид-19 е, че е много по-заразен и нанася сериозни поражения само за няколко дни. Последният случай е с млад пациент със симптоми за коронавирусна инфекция, но тестът, който си направил, бил отрицателен и се лекувал 4 дни вкъщи. Започнал да се влошава и след като си направил скенер, се оказало, че е развил сериозна ковидна бронхопневмония. Младият мъж, който няма и 30 години, е хоспитализиран и веднага му е назначена терапия с ремдесивир.

„Изключително важно е да се търси навреме лекарска помощ, както и второ мнение. Да се направят изследвания, за да се овладее болестта в ранния етап”, добави д-р Кондев.

Болшинството от хоспитализираните не са ваксинирани, а повторно заразени след преболедуване и имунизирани в неговото отделение не са постъпвали. За съжаление обаче смъртността продължава да е висока и повечето пациенти, стигнали до реанимация, губят битката с болестта.

Важно е да се знае, че преболедувалите Covid-19 изграждат антитела срещу всички антигени на вируса, докато антителата, които се образуват след ваксинация, са насочени единствено срещу протеиновите шипчета на вируса. Антителата, изградени в резултат на ваксинация, не допускат навлизането на вируса в клетката гостоприемник, което гарантира минимален риск от тежко боледуване и смърт вследствие на Covid-19.

Към вчерашна дата новите случаи в Пиринско за едно денонощие са 60, с което общият броя на заразените в областта достигна 30 782, показват данните на Единния информационен портал. Поставените ваксини в Благоевградска област към момента са 114 076, а със завършен ваксинационен курс са 61 184 лица. 2460 са бустерните дози, които са поставени на този етап.

 

 

Източник: struma.bg

Comments

comments