Отворено писмо от жители на село Рилци заради предизборна регистрация на македонци, заплашват с жива верига пред изборните секции

8c894796dca246c334e828aea16935a2

В редакцията на „Благоевград нюз“ получихме  Отворено писмо от жители на село Рилци до органите на МВР, Окръжната и Районната Прокуратура и до обществеността на Благоевград.

Публикуваме пълният текст на писмото:

„С настоящето отворено писмо ние жителите на с. Рилци призоваваме горепосочените органи на реда да бъдат предприети необходимите действия с цел недопускане на манипулация и опорочаване на изборния процес в с. Рилци.

От години кметът на с. Рилци Живко Чукарски регистрира на различни адреси македонски граждани, които не живеят в селото, но на база на регистрацията си придобиват българско гражданство и съответно всички права и задължения на български граждани.

Ние, които живеем в селото никога и по никакъв начин не сме ги виждали там. Но към момента в избирателните списъци фигурират 67 човека македонски и албански граждани, освен това има и новорегистрирани, които са изявили желание да гласуват в с. Рилци и са подали декларация за упражняване правото си на глас в община Благоевград.

Ние жителите не желаем хора, които нямат никакво отношение към живота в селото да определят бъдещето ни и това на децата ни и сме готови с всички сили и средства да се противопоставим на това.

Във връзка с горното уведомяваме всички Ви, че сме готови в изборния ден да бъде направена жива верига пред изборната секция, ако тези лица дойдат за да упражнят правото си на глас.

С цел недопускане ескалация на напрежението, призоваваме компетентните органи на Р България да изпълнят своя дълг и да бъде извършена проверка на място, с цел доказване уседналост на същите.

Дата: 21.10.2019 г.                                                          С уважение

с. Рилци“

Свързахме се и с г-н Живко Чукарски, който отново е кандидат за кмет на селото. Той подчерта, че фигуриращите в избирателните списъци  македонски и албански граждани никога не са гласували на местни избори. „Не очаквам и сега да дойдат да гласуват. Ако все пак някой се появи и аз няма да гласувам за себе си“, категоричен бе Живко Чукарски. Той поясни, че тази година е регистрирал само трима студенти от Албания, които учат в ЮЗУ „Н. Рилски“ в Благоевград и още 14 български граждани, които са закупили имоти в селото, живеят вече в него и отговорят на всички законови изисквания за регистрация.

Comments

comments