Отпаднаха ограниченията за онлайн търговия в чужбина

images

Днес,  по силата на нов европейски регламент,  отпаднаха ограниченията за онлайн търговията в чужбина. Той  премахва ограниченията на географски принцип и така се прекратява необоснованото блокиране на потребителите. Където и да се намират, те вече имат онлайн достъп до желаните от тях стоки и услуги.

По този повод от Европейската комисия съобщиха, че  през 2015 г. 63 % от уебсайтовете не са позволявали на потребителите да купуват от друга държава от ЕС.

Според еврокомисарите, новите норми  дават на потребителите възможност за по-голям избор на продукти на конкурентни цени и следователно — за по-добри оферти. В същото време клиентската база на бизнеса ще надхвърли националните граници, с което ще се понижат разходите по сделките и административните разходи на дружествата.

Регламентът е част от по-мащабните действия на ЕС за насърчаване на електронната търговия и улесняване на покупко-продажбата онлайн в единния пазар, сред които са мерки за по-добра защита на пазаруващите онлайн, за по-достъпни услуги за доставяне на трансгранични колетни пратки и за по-прости норми относно ДДС.

Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел представи нови стандарти за прозрачност и справедливост за онлайн платформите.

Comments

comments