Открива се процедурата за избор на нов главен прокурор

 

thumb_770x0_прокуратура_113

На заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет ще бъде открита процедурата за избор на главен прокурор. Според предварително приетата хронограма предложения за наследник на Сотир Цацаров ще могат се правят на следващите четири заседания за съдебния кадрови орган, последното от които е на 29 юли.

Предложения могат да правят не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието. Изборът на следващ главен прокурор е насрочен за 24 октомври –  два месеца и половина преди края на мандата на настоящия Сотир Цацаров.

За да има избран, той трябва да е подкрепен от поне 17 от 25-те членове на Висшия съдебен съвет.  Под решението трябва да сложи подписа си и президентът.

 Говорителят на Прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева заяви пред БНР:

„Това е най-важният съдебен избор на годината. Днес ще се открие процедурата и в рамките на четири заседания, последното от които е предвидено за 29 юли, членове на Прокурорската колегия и министърът на правосъдието имат право да правят предложения, да внасят съответните кандидатури“.

Според Машева от страна на прокурорската колегия не трябва да бъдат внасяни повече от три кандидатури, макар да няма ограничение по закон. В предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ тя обясни:

„Не би следвало, според мен, да се приеме добре, ако един член на Прокурорска колегия подкрепя няколко кандидатури. Мисля, че кандидатурите биха могли да бъдат между 1 и 3 и наистина това вече би гарантирало възможността те да бъдат много внимателно обсъдени от всички членове на ВСС и, съответно, да се намери подкрепа за един“.

След внасянето на кандидатурата, кандидатът има 14-дневен срок, в който трябва да изготви своята концепция и тя да бъде обявена на сайта на ВСС. Всички неправителствени организации имат право да изразяват становища и да поставят въпроси, допълни тя. Изборът трябва да се направи на 24 октомври, когато бъдат изслушани кандидатите, а не предварително, категорична е Машева:

 “Считам, че едва на този последващ етап, на който бъдат обсъдени всички тези въпроси, следва да се мотивира мнение на всеки от членовете дали да подкрепи този кандидат и да не го подкрепи. Считам, че е твърде ранен етап при внасяне на предложението да си търси подкрепа от 17 членове на ВСС“.

„Може и да не се стигне до избор, ако кандидатът не събере необходимия брой гласове“.

Макар един от спряганите за кандидати за главен прокурор – Иван Гешев – да заяви, че очаква „кална кампания“. Машева смята, че „такава опасност не съществува“.  Тя допълни също, че през последните седем години не е имало „дела на трупчета“ в прокуратурата

„Въведени са срокове за разследване, които са доста стриктни. Дадено дело би могло „да остане на трупчета“, ако е спряно, но всъщност и там има заложени законови срокове. Смятам че вече доста ритмично се провеждат разследванията…“.

От Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите вече са заложили  високи стандарти за бъдещия кандидат:

„Желанието и на двете организации е бъдещият главен прокурор да бъде от системата на прокуратурата или Следствието, защото те считат, че по този начин той най-добре ще познава абсолютно всички проблеми в дълбочина, които съществуват; да има визия за развитие на прокуратурата; да бъде визионер, да познава проблемите, да има чуваемост към социалните проблеми на прокурорите“.

 Според нея „е съвсем нормално на този етап и жена да оглави прокуратурата“.

Източник: БНР

Comments

comments