Открити са нови случаи на чума по свинете в област Благоевград

Wild boar with big tusks

Регистрирани са нови случаи на чума по свинете в област Благоевград, обяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните  д-р Михаил Бащавелов, цитиран от БТА.

Те са на територията на Националния парк „Пирин“, в района на горските стопанства на Разлог и Симитли.

На заседанието на Областната епизоотична комисия в Благоевград стана ясно още, че „Са предприети необходимите мерки, за да се ограничи инфектираната зона“. Д-р Бащавелов обяви, че „се забранява достъпа и преминаването на моторни превозни средства  и хора. Разрешено е преминаването само на служители от Изпълнителната агенция по горите, Пожарна безопасност – Симитли и Разлог, ОБДХ и РИОСВ, които изпълняват служебните си ангажименти по ликвидиране на заболяването“.

В момента екипи на Областната дирекция по безопасност на храните извършват проверки в цялата област във връзка с доброволното умъртвяване на домашни прасета, каза още д-р Бащавелов. Те ще продължат до края на месеца.

Обработват се и документите, постъпили от общините, след което на стопаните и домакинствата, които не са изпълнили предписанията, ще бъдат налагани санкции, а на спазили определения от областната епизоотична комисия срок, ще бъдат изплатени средствата, предвидени за биосигурност и дезинфекция.

Comments

comments