/СНИМКИ/ Открихме велоалеята и благоевградчани активно я ползват… за пешеходна зона

a4

Днес официално бе открита велоалеята в Благоевград, свързваща бул. „Св. Димитър Солунски“,ул. „Даме Груев“, бул. „Васил Левски“, бул. „Св.св. Кирил и Методий“ до хотел Ален Мак“ и от улица „Марица“ до ул. „Иван Михайлов“. Велоалеята е с дължина над 3 км., а целта на изграждането й, е предоставяне на възможност за здравословен начин на живот чрез придвижването с велосипеди по урегулираните за целта места.

a3

Да, ама не.

Сред болшинството от българите открай време е заложено, че с друго превозно средство, освен с кола, те не могат да се движат. За някои неефективно, за други „смешно“, за трети – „срамно“, за четвърти е просто въпрос на демонстриране на социален статут да отидат до магазина на една уличка разстояние с колата си. В този смисъл българинът поначало не вижда кому, аджеба, е необходима велоалея. Или може би просто средностатистическият благоевградчнин не е свикнал с нея. Затова, още от пускането й в експлоатация, хората масово я използват за пешеходна зона. Впрочем, по своему, тя е доста по-удобна за движение от плочките – нова е, разчертана е, създава илюзията, че е с по-мека настилка.

Изключвам недоразуменията, при които велолеята минава току пред гаражите на хората или непосредствено пред спирка на градския транспорт. В останалите й части, дори при напълно празна пешеходна зона, благоевградчани като в индианска нишка вървят по нея.

Така освен, че са малко хората, които карат велосипеди, тази възможност им се отнема от пешеходци, които невъзмутимо следват траекторията на велоалеята, без изобщо да помислят, че за тях има отредена друга зона – пешеходна и на сантиметри от така предпочитаното пространство. Само в рамките на 100 метра от изградените 3 км. велоалея, репортер на Благоевград Нюз засече петима души, които вървят по нея.

Видяхме и друго, което камерата ни не хвана. Преди дни двама велосипедисти около минута правиха опити да накарат пешеходци да се отместят от алеята, за да продължат да карат колела там. В отговор единият от пешеходците грубо отпрати велосипедистите и дори попита „Не гледате ли къде карате“.

Оставяме на вниманието на читателя снимки, заснети във времеви диапазон от 3 минути днес, и направени непосредствено след откриването на алеята. Едновременно с това призоваваме всички пешеходци да вървят в обозначените за целта зони, които дори са онагледени с нарисувано човече пешеходец.

a1 a2

Comments

comments