Откриха реновираните сгради по програма „Региони в растеж“ 2014-2020 в община Благоевград. Има ли финансови корекции и по този проект?

С поредната официална церемония днес бяха открити обновените и ремонтирани блокове, които бяха санирани по проект „Обновяване на многофамилни жилищни сгради в община Благоевград“. Непосредствено преди откриването се проведе заключителна пресконференция по проекта.

На нея екипът разясни и  представи постигнатите цели по проекта, който се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж”2014 – 2020, с приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие,финансиран с Договор за БФП №BG16RFOP001-1.008-0007-С01/17.04.2018 г. , анекс №BG16RFOP001-1.008-0007-С02/27.02.2019 г.

Проектът е и един от общо осемте, на които бяха наложени финансови корекции от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Припомняме, че само преди седмица бе открит и обновеният площад, който проект също е част от въпросните осем такива с наложени финансови корекции. 

Според официална информация от МРРБ, 6 от тях са с приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ по Оперативна програма „Региони в растеж”2014 – 2020, а именно: 

„Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъп за хора в неравностойно положение в сградата на Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението – Благоевград“

– „Изграждане на социални жилища в IV-ти микрорайон”

– „Благоустрояване на градската среда“

– „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъп на хора с увреждания и цялостно обновяване на фасадите на сгради на ОД МВР и Първо РПУ – Благоевград“

– „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в общински административни сгради“

– „Обновяване на многофамилни жилищни сгради в Община Благоевград“

На пресконференцията отправихме въпрос към зам.-кмета по строителство и сигурност инж. Емилия Тунева и зам.-кмета по европейските проекти и програми Зорница Кралева, като представители на община Благоевград. Попитахме ги има ли наложени финансови корекции по проект „Обновяване на многофамилни жилищни сгради в Община Благоевград“. 

„За момента няма наложени финансови корекции“, каза инж. Емилия Тунева.

А зам.кмета по европейските проекти и програми Зорница Кралева допълни:

„Процесът на налагането на финансови корекции по абсолютно всички проекти е изключително дълъг, усложнен и към момента действително по проектите няма наложени финансови корекции. Тоест дори и да има такива решения, те са в процес на обжалване на ниво управляващ орган и т.н. Изобщо не можем да говорим за средства, които да са отпуснати от общината или нещо, което да е свързано с бюджета на общината.“, уточни тя.

В официалната информация от МРРБ, която ние в Благоевград Нюз имаме, се посочва, че освен тези 6 проекта с приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, още 2 проекта, по които община Благоевград е бенефициент, търпят финансови корекции – това са „Инвестиции в подобряване качеството на образователната среда в Благоевградска професионална гимназия“ и „Социална инфраструктура за услуги за деца“.

Според официалната информация на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, финансовите корекции са наложени във връзка с нарушения при възлагането на обществени поръчки, а именно:

поставяне на ограничителни условия в документацията;

незаконосъобразна методика за комплексна оценка, съдържаща субективни показатели и/или оценка на пълнотата и начинът на представяне на информацията в документите;

незаконосъобразно допускане или отстраняване на участници в процедурите;

залагане на условия, които необосновано ограничават участието на чуждестранни лица.

По 6-те проекта за устойчиво и интегрирано градско развитие са наложени общо 8 финансови корекции. От тях 4 са в размер на 5% от стойността на съответните договори с изпълнител; 3 са в размер на 10% от стойността на съответните договори с изпълнител; 1 е в размер на 25% от стойността на съответния договор с изпълнител. По проекта за образователна инфраструктура е наложена 1 финансова корекция, в размер на 5% от стойността на съответния договор с изпълнител. По проекта за социална инфраструктура е наложена 1 финансова корекция, в размер на 5% от стойността на съответния договор с изпълнител.

 

Comments

comments