Намериха френска подводница, изчезнала преди десетки години

подводница


След няколко неуспешни опита за намиране на френска подводница, липсваща от 1968 година, екип на търсачи я открил на 45 км (30 мили) от Тулон 2,370 м (7,800 фута) под повърхността, предаде BBC.

Френският министър на отбраната Флоренция Пари публикува съобщението, описвайки откритието като „облекчение и технически подвиг“. „Току-що намерихме Минерва“, пише Парли. „Това е успех, облекчение и технически подвиг. Мисля за семействата, които толкова дълго чакаха този момент.“. Припомняме, че г-жа Парли възобнови процеса за намиране на подводницата в началото на годината, след като бяха получени десетки молби от близките на загиналите.

Според съобщенията новият екип за претърсване отново е анализирал данните от инцидента, включително приливите и отливите, за да открие останките с помощта на нови технологии, предаде АФП. Последното откритие е направено от лодка, принадлежаща на частната американска компания Ocean Infinity, съобщи за информационната агенция неназован френски военноморски служител.

Точната причина за инцидента с участието на Минерва и до днес е неразкрита. Случилото се остава част от поредицата от смъртоносни бедствия, включващи военни подводници по целия свят през 60-те години. Петдесет и двама моряци бяха на борда на Минвел, когато изчезнаха близо до пристанището Тулон, на френското южно крайбрежие, през януари 1968 година.

Comments

comments