Откриха банкова сметка в помощ на семействата, засегнати от пожара в кварта „Струмско“ в Благоевград

Снимка: БГНЕС

Собствениците на апартаменти от бл. № 18 в кв. „Струмско“, в който преди дни възникна пожар, вече са разкрили банкова сметка, по която могат да бъдат правени дарения. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Събраните средства, ще бъдат използвани за възстановяване на общите части и инсталации, както и за ремонт на компрометираната конструкция на сградата.

 

Сметката, чрез която семействата могат да бъдат подпомогнати е:
IBAN: BG41 UNCR 7000 1524 6765 66
BIC: UNCRBGSF
При банка: Уникредит Булбанк АД
Титуляр: Dimitar Slavchov Nanov
PayPal: Димитър Нанов

 

Пострадалите семейства се обърнаха и с апел към обществеността:

„Скъпи приятели, познати и непознати, хора с добри сърца, Вярваме, че всички вече знаете за пожара, който избухна на 10.12.2021 г. в жилищен блок в кв. „Струмско“ – Център в Благоевград, и за ада, през който преминахме – стихия, която отне живота на трима души и преобърна живота на
24 семейства, които останаха без покрив над главата си. Няма яснота кога и дали изобщо хората ще могат да се върнат по домовете си. Целият вход на блок 18 – в това число покрива, стълбищната клетка, всички инсталации, тавани, мазилки и врати са опожарени. Компрометирана е конструкцията на блока и същият е потенциално опасен за живеене, не само за хората от входа, но и за живущите в цялата сграда.
Ние не можем да върнем мъртвите. Не можем да утешим сърцето на майката,
която загуби сина си, нито да спрем сълзите на децата и внуците, загубили
своята майка и баба. Ние не искаме да съдим и мразим.

Остава ни да се опитаме да се обединим, да намерим сила един в друг и да търсим надежда, че има шанс да възстановим домовете си. Имаме нужда от помощ и се обръщаме към всеки, който би могъл, макар и с малко, да ни подкрепи.

Предварително, от все сърце, благодарим за съпричастността ви“, гласи апелът на засегнатите от пожара хора.

По време на последното заседание на Общински съвет – Благоевград, по предложение на Община Благоевград, беше променено предназначението на жилища от Общински жилищен фонд във фонд „Резервен“, така че същите да могат да бъдат предоставени на пострадалите хора. В момента тече и 14- дневният срок, да за влезе решението в сила. Извършва се и конструктивно обследване на сградата, за да бъде установено дали съществува риск същата да бъде обитавана.
Община Благоевград оказва съдействие и координира необходимите действия с институциите, имащи отношение по случая.

Comments

comments