Откриха „Българска стена“ в Хавана

havana

Посолството на България в Хавана отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с тържествено откриване на „Българската стена“, създадена от известния кубински художник Хосе Родригес Фустер в хаванския квартал Хайманитас. Кварталът е сред най-популярните туристически дестинации в Хавана и известен още като Фустерландия, по името на художника, който живее и твори там.

С характерната за Фустер техника – мозайка от начупени цветни фаянсови плочки, на стената са изобразени кирилските букви, както и български символи като розата, мартеницата, характерни български шевици и троянска керамика, катедралата „Св. Александър Невски“.  

Типично за времето в Куба, тържеството започна на слънце и продължи при проливен дъжд. Тропическите метаморфози не попречиха на празничното настроение на събралите се над 200 души, сред които представители на кубинската администрация, на дипломатическия корпус, на артистичните и културните среди, българската общност, кубинци, свързани с България, и местни жители.

 

Comments

comments