Отбелязваме Международния ден за борба срещу расизма, ксенофобията и антисемитизма

9.11rasizam

На 9 ноември отбелязваме  Международния ден за борба срещу расизма, ксенофобията и антисемитизма.

Началото е поставено през 1988 година от  европейската мрежа „Обединени за действия между културите“ , която обединява над 550 различни организации от 48 страни, но денят се отбелязва предимно в Европа.

Защо 9 ноември?

Защото вечерта на 9 срещу 10 ноември 1938 година в Германия и Австрия избухва организирана агресия от страна на немците и поддръжниците на Хитлер срещу евреите, техните синагоги и собственост. В историята тази вечер остава като Кристалната нощ, поради масово изпочупените стъкла на витрини и частни домове на евреи. Стихийните набези срещу имуществото на еврейските жители е извършено по заповед на Хитлер,  организирано от Хайнрих Химлер, началник на елитната военна организация Schutzstaffel (SS) и Паул Йозеф Гьобелс, министър на пропагандата в Третия Райх(нацистка Германия).

По време на акцията са разрушени 267 синагоги и 815 магазина, а повече от 30 000 евреи са отведени в концлагери. Властта мотивира действията си с убийството на съветник на немски посланик, което се предполага, че е извършено от евреин, и което е станало причина немският народ да търси възмездие.

Всяка година се  организират и провеждат общоевропейски кампании, за да се отбележи погрома в Кристалната нощ, да се протестира срещу нетолерантността и да се покаже, че светът може да бъде друг. Разнообразието и творческата сила на много едновременни дейности на различни нива и из цяла Европа правят кампаниите  въздействащи.

Comments

comments