Отбелязваме Дни на Зеления пояс в Беласица на 24 и 25 септември

Българска фондация Биоразнообразие, Дирекцията на Природен парк „Беласица“, Дирекцията на Национален парк „Езеро Керкини“ (Гърция), Сдружение „Планетум“ (Северна Македония), кметството и читалището на с. Габрене организират Дни на Зеления пояс на 24 и 25 септември в района на планината Беласица – място с уникална природа и биоразнообразие, богата история, съхранени традиции и култура. Подробна програма във Фейсбук събитието на инициативата

 

На 24 септември от 10.30 ч. ще се състои партньорска среща между представители на Дирекциите на Природен парк „Беласица“, Национален парк „Езеро Керкини“, неправителствени организации от България и Северна Македония, в която ще се включат и представители на местни институции от Община Петрич и Подгорието. На срещата ще бъдат обсъдени възможностите за трансгранично сътрудничество в опазването на природата и културното наследство на района.

 

Публичното тържествено отбелязване на Дните на Зеления пояс ще започне от 16 часа на 24 септември в село Габрене. Организаторите са подготвили разнообразна програма, включваща: туристическа разходка през места, където все още могат да се видят останки от Желязната завеса; посещение на етнографската колекция към читалището на с. Габрене и пъстър празник в читалище „Просвета – 1928“, с. Габрене, който ще бъде официално открит от 18 ч., с приветствени думи на г-жа Дафина Пецева, кмет на селото. Песни, танци, вкусни местни специалитети, презентация и филм за Зеления пояс, както и интересни истории от близкото минало, очакват гостите и жителите на Подгорието чак до вечерта.

На следващия ден (25 септември) ученици от Петрич и Струмица със специални интереси в областта на биоразнообразието ще посетят Национален парк „Езеро Керкини“, за да научат повече за редките защитени видове в парка и местните забележителности.
Дейностите са част от честванията, които се провеждат за четвърти пореден път в цяла Европа и са посветени на инициативата Европейски Зелен пояс. В миналото „Желязната завеса“ разделя Европа на Източна и Западна. Строго охраняваната гранична зона е дала шанс на природата да се развива, необезпокоявана от човешко присъствие, в резултат на което се формира уникален екологичен коридор с дължина над 12500 км – от Баренцово море и руско-норвежката граница, по протежението на брега на Балтийско море, през Централна Европа и Балканите до Черно море.
Днес тези територии са част от Европейския Зелен пояс – символ на трансграничното сътрудничество и на общоевропейското културно и природно наследство. Своеобразната „линия на живота” свързва ценни природни местообитания и открива възможности за развитие на местните общности.
Популяризирането на Зеления пояс у нас се случва благодарение на подкрепата на германската организация EuroNatur, която партнира на Българска Фондация Биоразнообразие в нейната работа по Зеления пояс. Повече информация за Европейския Зелен пояс и териториите, които обхваща на: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Evropeyski-Zelen-poyas.c242

 

Comments

comments