Отбелязваме 60 години от първия полет на човек в Космоса

Днес отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. В Долна Митрополия ще бъде открит юбилейния семинар на тема „Бъдещето на въздухоплаването и космическите изследвания в Република България”.

По повод 60-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще инспектира битовия корпус на университета, изцяло ремонтиран през последната година.

Юрий Гагарин е първият човек, полетял в космоса. Това се случва на 12 април 1961 г. – точно преди 60 години. Гагарин е роден и расте в семейство на дърводелец и доячка в колхоз, като дете преживява нацистката окупация на родното му село Клушино. Завършва техникум със специалност леяр, занимава се активно със спорт. През 50-те години започва да се увлича от авиацията и отбива военната си служба във военновъздушните сили. През 1959 г. подава заявление за включване в групата на кандидатите за космонавти и в началото на 1960 г. е одобрен.

На 12 април 1961 г. в 9 часа и седем минути московско време Гагарин се отправя към Космоса от космодрума Байконур с космически кораб „Восток 1“. След 108 минути и една пълна обиколка на Земята Гагарин се приземява с парашут като първият човек, полетял в космоса.

„Най-сложното в професията на космонавта е всичко, което се случва до отварянето на шлюза след скачването на кораба с космическата станция. До този момент на истинска радост не можем да бъдем застраховани от инциденти от личен или технически характер, които могат да попречат на поставената цел“, каза астронавтът на Европейската космическа агенция Тома Песке.

Comments

comments