От „Учители за безопасно образование“ искат маски за всички и 2 Covid теста седмично

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Педагози от неформалните обединения „Учители за безопасно образование“ и „Обединени учители за безопасно образование“ са отворено писмо до премиера и министрите на здравеопазването и на образованието, в което настояват всички ученици да бъдат тествани за Covid-19 два пъти седмично, след разрешение на родителите им, а при отказ тези ученици да преминават към дистанционно обучение.

Те пишат, че заради делта варианта искат още маските да бъдат задължителни за всички ученици от 1 до 12 клас, както и да бъде разрешена трета бустерна доза ваксина за учителите, които желаят да бъдат имунизирани.

Пред „Хоризонт“ Лилия Стоянова, учител по информатика във Варна, каза:

„Делта вариантът е доста по-агресивен от останалите. Засяга и децата включително. Доклад на CDC(Центърът за контрол на заболяванията на САЩ – бел. ред.) препоръчва носене на маски за деца над две години. Мисля, че трябва да се приложи и у нас“.

В телевизионно интервю преди дни служебният министър на образованието Николай Денков обясни, че се обсъжда носенето на маски в час да отпадне за най-малките ученици от 1-ви до 4-ти клас.

Окончателният вариант на насоките на МОН за обучение в условия на пандемия ще стане ясен утре.

 

 

 

 

Източник: БНР

Comments

comments