От последната минута: Мария Габриел получи единодушното одобрение за нов мандат на комисиите в Европейския парламент

618x346

Източници на екипа на „Благоевград нюз“ от Европейската народна партия в Брюксел съобщиха, че Мария Габриел е получила с единодушие одобрението на двете ресорни комисии на Европейския парламент, които я изсушаха снощи като кандидат за еврокомисар.

„Благоевград нюз“ предаде на живо изслушването,  в което Мария Габирел отговори на 50 въпроса и бе изпратена с аплодисменти. Тя получи поздравления за своята подготовка в толкова широкия ресор, който ще поеме в следващите 5 години  – образование, иновации, наука, младеж, култура и спорт.

„Мария Габриел направи силно впечатление по време на изслушването тази вечер и е напълно готова да поеме ролята на европейски комисар по иновациите и младежта. Особено ми е приятно, че кандидат-комисарят подчерта силната връзка между образованието, научните изследвания и иновациите “, заяви Кристиан Ехлер, евродепутат от Групата на ЕНП и говорител по въпросите за промишлеността, изследванията и енергетиката в Европейския парламент.

„За Групата на ЕНП е от жизненоважно значение тласъкът за научни изследвания в ЕС по програма „Хоризонт Европа“, с оглед целта ни да достигнем три процента от разходите за БВП за публични и частни изследвания. Затова я поздравяваме, че остана твърда в борбата за бюджета на „Хоризонт Европа“ и за уверението, че научните изследвания и иновациите ще бъдат еднакво важни в нейното портфолио“, добави Кристиан Ехлер.

Говорителят на ЕП от Групата на ЕНП по културата и образованието Михаела Шойдрова каза: „Мария Габриел се придържа към всички образователни и културни приоритети на Групата на ЕНП: утрояване на бюджета за Еразъм +, подкрепа за европейските учители и достатъчно финансиране на европейската културна индустрия.  Тези ясни ангажименти, както и общото ни разбиране, че образованието и културата фактически са неизменно свързани в нейното портфолио, ме накараха да се уверя, че тя отново ще бъде страхотен комисар. Има гласа на Групата на ЕНП! “.

Изслушването на останалите кандидати за еврокомисари продължава.

Новата Европейска комисия трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември, като преди това – на 23 октомври, на заседанието на Европейския парламент в Страсбург, ще бъде гласувана от евродепутатите.

72035415_2732891493407837_8967511764061126656_n

Comments

comments