От началото на годината: Държавата харчи по 25 млн. лв. на ден за обществени поръчки

Снимка: Капитал
Снимка: Капитал

Рекордните над 25 млн. лева дневно дава държавата за обществени поръчки от началото на годината до 27 юли, показа справка на БНТ в Агенцията по обществените поръчки. В същото време се запазва тенденцията половината от всички жалби срещу процедури на държавната и местната власт да бъдат основателни. Друга една четвърт от поръчките се оказват незаконни в последствие.

През 2019 г. държавната и местната власт са сключили над 11 300 договора на обща стойност 5.12 млрд. лева. В последните пет години не са давани толкова много средства.

От началото на годината до 27 юли са обявени общо 6601 поръчки като 1/6 от тях се финансират с европейски средства. Най-много пари тази година държавата отделя за строителство, следват доставките и услугите. Възложителите с най-много поръчки са общините.

И докато антимонополната комисия проверява обществените поръчки предварително и при сключване на договори, последващ контрол извърша Агенцията за държавната финансова инспекция. За първите две тримесечия на годината се е оказало, че поръчки на обща стойност 25 700 000 лева са незаконни.

Това са 1/4 от сключените и изпълнени вече договори. В част от случаите проверките се извършват много след приключване на процедурите и не може да бъдат наложени наказания.

Законът за обществените поръчки въвежда изискване след 1 ноември 2019 г. всички обществени поръчки да бъдат възлагани чрез електронни средства посредством използване на централизирана електронна платформа. Към тази дата обаче се очаква част от модулите на регистъра да са готови.

Източник: Дневник

 

Comments

comments