От мястото на протеста в Кресна: Градът почерня от жандармерия и полиция, Е-79 не е блокиран

Image_5378712_308_0

Преди половин час започна протестът в Кресна, протестиращи плануваха да затворят главен път Е79, но в момента това не се случва- автомобилите биват задържани и при образуването на тапа, пропускани от полиция.

Междувременно само час след обявяването на протеста в Кресна, градът почерня от полиция и жандармерия. Както Благоевград Нюз писа, още в петък бусовете и колите на жандармерията пристигнаха в Благоевград, днес присъствието им на протеста в града отново бе много засилено.

На позиция са полицаите и жандармеристите и на ГКПП „Кулата. Там ситуацията е спокойна, протест не се проведе, въпреки това обаче служителите сана крак, на позиция са един микробус жандармерия, четири патрулки и две гранични коли.

А променен в последния момент маршрут скара протестиращите, полицията и представител на община Благоевград в областния център. Полиция и жандармерия не позволи на протестиращите в Благоевград, да блокират главен път Е-79, при шестия протест в града срещу социалното неравенство.

Протестът тръгна в 12:30 часа като авто шествие от Югозападния университет след дълги разправи с полицията и представителите на общината. Причината – демонстрантите искаха да минат по Е-79 до кв. „Струмско”. Оказа се, че в последния момент маршрутът им е бил променен от кмета Камбитов. Това предизвика сериозно недоволство, а Кирил Манов, който работи в община Благоевград се затрудни да обоснове промяната, което нажежи обстановката.

Хората опитаха все пак да блокират международния път, но бяха спрени от автомобили на полицията и униформени преди изхода на града.

Последва нов опит за блокиране на Е-79 – този път с пешеходно шествие към платното за Дупница и София. След това и трети – към Симитли и Кулата. Полицията, която имаше значително числено превъзходство, обаче не даде на протестиращите да спрат трафика.

Стигна се до сериозни спречквания, но без сериозни физически сблъсъци, наш репортер на място също бе блъскан от униформени, по данни на очевидци Ал. Стамболийски е бил ударен от жандармерист.

След това протестиращите се върнаха към града и блокираха за 30-на минути ул. „Иван Михайлов” – вход и изход на града към София.

След 20-на минути митинг, на който се оплакаха, че правителството не ги е чуло нито да се намалят субсидиите за партиите, нито за цената на застраховките, че са се подиграли с коледните добавки за пенсионерите и др., протестиращите върнаха пред университета.

*сн: България днес, архив

Comments

comments