/АУДИО/ „От кухнята“ говори Теодора Петрова, съкратен солист в Камерната опера: Общината не ни позволи да работим, от години се върти идеята на Милослава Йорданова това да бъде само оркестър!

След като от седмица най-коментираният казус в Благоевград е закриването на Камерната опера в града, ние от Благоевград Нюз се заехме да направим поредица от интервюта със съкратените в момента, а също и с бившите артисти и служители там.

За истините и лъжите, скритите намерения и разкритията за тях, за съкращаването на щатове, за отнемането на работата и хляба на хората, за нещата „от кухнята“, вече ви информирахме в ексклузивното интерво с Георги Симеонов, оперен режисьор в Държавната опера в Русе и човекът, който образно казано „пусна бомбата“ за закриването на Камерната опера. Показахме ви и гледната точка на оперният певец Михаил Михайлов, солист в Камерна опера – Благоевград до 2017г., който твърди, че срещу институцията от години се води целенасочена политика. В понеделник ви редставихме също и видео с гледната точка на община Благоевград, изразена лично от заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, която отрече закриването на Камерна опера, но не отговори на въпроса ще бъдат ли съкратени служители, които, както видяхме, вече има.

А днес ви показваме интервю със съкратената вече солистка в Камерна опера – Благоевград Теодора Петрова. Теодора заема длъжността артист-солист в Операта от септември, 2011 година.

„Основанието за моето освобождаване от длъжност е съкращаване на щата, защото вече няма да бъде Опера, а ще бъде Камерен оркестър – така ни беше съобщено при връчването на предизвестията.  Връчиха ни ги с усмивка, особено на мен. „, заяви Теодора.

Тя сподели, че не може да бъде ядосана и огорчена от действията на хора, които, по думите й, не разбират от това.

„Днес сутринта /вчера, бел.р./ слушах в телевизионно интервю нашата директорка Милослава Йорданова и зам.-кметицата Христина Шопова, които заявиха, че хората не искали вече да ни гледат. Това го чух от нея и се чудя в една и съща институция ли работим. Това не е вярно. Хората ни спират и ни питат: Кога ще имате постановка? и ние просто не знаем какво да отговорим, защото винаги са ни казвали „Общината не дава пари“.

Моя колежка попита Милослава Йорданова при встъпването й в длъжност какви опери ще се правим, тя бе реагирала с „Абе, какви постановки, бе“.

Нашите концерти са изцяло по наша инициатива, тъй като ние умишлено сме отстранявани от оркестъра, на нас не ни се даваше възможност да се изявяваме с оркестъра. Защо ние трябва да правим концерти само на малка сцена, питам аз? Това е една умишлено прокарвана политика!“

Още за това прокарвана ли е умишлено политика, която да доведе до края на Камерна опера и преминаването й във формата на Камерен оркестър, чуйте в аудиофайла. Очаквайте още интервюта с останалите съкратени артисти и служители в Операта!

 

 

Comments

comments