От 30 септември започва изслушването на кандидатите за нови еврокомисари

zx860_680853

От 30 септември започва изслушването на кандидатите за нови еврокомисари, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.То ще продължи до 8 октомври.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли увери, че „Европейският парламент ще гарантира, че процесът за избиране на новата Европейска комисия ще протече по възможно най-демократичния и прозрачен начин. Кандидатите за членове на Комисията ще бъдат подложени на обстойно обществено обсъждане по отношение на техните умения и пригодност, както и на способността и готовността им да се справят с проблемите на гражданите и да изпълняват програмата, която председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен представи на евродепутатите през юли“.

Подробният график за това кой кандидат ще бъде изслушан от кои комисии и на коя дата ще бъде определен от Председателския съвет на следващото му заседание на 19 септември.

Изслушванията ще бъдат последвани от заседания на председателя и представители на политическите групи (координатори) от различните парламентарни комисии, на които ще бъде оценено представянето на кандидатите.

На 15 октомври Съветът на председателите на комисии ще оцени резултата от всички изслушвания и ще предаде своите заключения на Председателския съвет на ЕП. На заседанието си на 17 октомври, той ще изготви окончателната оценка и решението за приключване на изслушванията или евентуално искане за допълнителни действия.

Ако се наложи да се проведат допълнителни изслушвания на кандидатите за членове на Комисията или на нови кандидати, те ще се проведат на 14 и 15 октомври, като Съветът на председателите на комисии ще оцени резултата от тях на 16 октомври, преди окончателното решение на Председателския съвет за приключване на изслушванията на 17 октомври.

Гласуването за одобрението на пълния състав на Комисията ще се проведе на 23 октомври по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург.

 

Comments

comments