От 1 ноември започва традиционната Акция „Зима“ на пътна полиция.

kat-zima-1477222774-8972-1000x0

Засилен ще бъде контролът из цялата страна

От 1 ноември започва традиционната Акция „Зима“ на пътна полиция.

Тази година проверките ще бъдат разделени на три етапа. От утре ще започне проверка на хората, които управляват велосипеди за това дали те са изправни. Вторият етап от акцията ще бъде за пешеходците – за това дали те са изрядни и спазват Закона за движение по пътищата. А накрая проверките ще се фокусират върху шофьорите на автомобили – едно от основните правила е да караме с подходящи гуми за зимни условия – грайферът на гумите не трябва да е под 4 мм.

„Тази година няма да даваме толеранс и да предупреждаваме. Водачите знаят, че от 15 ноември трябва да сменят своите гуми. Когато протекторът е под 4 мм, глобата е 50 лева, за светлините глобата е 50 лева“, каза Росен Рапчев, началник на сектор „Пътен контрол” към ГД „Национална полиция“.

„Да си проверят автомобилите, защото всяка зима виждаме какво се случва по пътищата на страната“, предупреди и изпълнителният директор на ДАИ комисар Бойко Рановски.

Също така нека да напомним, че през зимните месеци е забранено да се кара по пътищата с гуми с шипове. Освен това държавата се подготвя и за зимното поддържанеи на пътищата. От Агенция „Пътна инфраструктура“ обявиха, че за миналия зимен сезон са дали 78 млн. лева за поддържането на пътищата и изчислиха, че това прави по 3000 лева на километър./nova.bg

Comments

comments