Осъден на доживотен затвор по „Килърите“ получава 500 лева за незаконно обвинение

Георги Вълев поиска 500 000 лева обезщетение, защото страдал, че оправдаването му за палеж не било публично огласено

0000397830-article2

 

Георги Вълев от групата „Килърите“, който е осъден на доживотен затвор без право на замяна за организирането на две убийства, успя да осъди прокуратурата да му плати 500 лева обезщетение, защото е бил оправдан по обвинението за палеж на автомобил.

Това става ясно от решението на съдия Татяна Митева от Окръжния съд в Ловеч, пред който Вълев е завел иск срещу прокуратурата за 500 000 лева. Претенцията му първоначално е била и срещу финансовия министър като представляващ държавата, която според него пък е „работодател“ на прокуратурата. Впоследствие делото в тази част е било прекратено, а ответник по него е останала само прокуратурата.

В исковата си молба Вълев описва, че приел много тежко обвинението, че е организирал палежа на автомобила на адвокат Петър Лупов през 2008 г., по което е бил оправдан. Вълев обаче е осъден на доживотен затвор без замяна за организиране на убийството на Лупов, както и това на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Осъдени с него на доживотен затвор без право на замяна са още Петър Стоянов-Сумиста и Васил Костов, а съучастникът им Янко Попов получи наказание от 10 години лишаване от свобода.

Престъпната група, станала известна като „Килърите“, беше задържана през 2010 г., а в края на 2017 г. делото приключи окончателно с най-тежка присъда за Вълев.

Пред съда в Ловеч той се оплакал от продължителността на делото и това, че е стоял през цялото време на процеса в ареста. Негов бивш съкилийник дал показания, че Вълев започнал да бълнува, спрял да се храни и отслабнал, след като му повдигнали обвиненията, за които казвал, че е невинен и „натопен от прокуратурата“. Синът му пък заявил пред съда, че баща му се ползвал с авторитет преди ареста, а след това бил шокиран и загубил вяра в държавното обвинение. По отношение на обвинението в палеж, свидетелят казал, че започнали медийни атаки срещу баща му, в които то било представено като вандалска проява. Вълев приел тежко и това, че оправдаването му за палежа не станало обществено достояние.

В решението си съдия Митева напомня, че срещу Вълев са били повдигнати седем обвинения, от които две са за убийство, а е оправдан единствено за палежа.

„Макар и да има разгласяване чрез медиите, то е касаело цялата престъпна дейност, а не само конкретното престъпление, като следва да се има предвид, че другите две престъпления са квалифицирани убийства“, пише съдия Митева и допълва, че липсват доказателства, от които да прецени какви болки и страдания е преживял Вълев конкретно от обвинението в палеж.

„При тези съображения съдът счита, че претърпените от Вълев неимуществени вреди са в значително по-нисък интензитет и по-малък обем, отколкото е претендирано с исковата молба. В конкретният случай ищецът не е установил при пълно главно доказване увреждане на неимуществени права, блага или правнозащитими интереси, произтичащи само от незаконосъобразното обвинение. Не са доказани безспорно и специфични увреждания – психически и физически, които се дължат единствено и само от наказателното преследване, приключило с оправдателна присъда“, се казва в решението на съда, което може да бъде обжалвано пред апелативния съд във Велико Търново.

Това не е единственото дело, заведено от Вълев. Той е завел иск в Софийския градски съд (СГС) за 36 000 лева срещу МВР и прокуратурата за неимуществени вреди, които понесъл от неправомерни действия на разследващите полицаи и наблюдаващия делото прокурор Ася Петрова. Миналата година пък зам.-главният прокурор Ася Петрова коментира, че според нейна информация, един измежду Вълев, Петър Стоянов и Васил Костов, търси отмъщение за доживотната си присъда и е готов да плати 70 000 евро. Според информации в медиите заплахите от страна на „Килърите“ били към Петрова, бившия шеф на отдел в ГДБОП Валентин Цоновски и свидетеля Боян Джамалов.

В началото на годината съдия Любка Голакова от СГС прекрати делото на Вълев, защото прие, че не е отстранил нередовности в исковата молба, но само преди две седмици Софийският апелативен съд (САС) е отменил определението ѝ и то трябва да продължи. Според САС Вълев е изложил ясно всичко в исковата си молба, а съдия Голакова поставила въпроси, които нямат отношение към делото. В края на миналата година стана ясно, че Вълев е бил временно преместен от затвора в Ловеч, защото в службите имало информация, че подготвя бягство.

Над 40 сходни дела пък заведе в последните две години и Петър Стоянов-Сумиста, като исковете му бяха насочени към съдии, прокурори и свидетели в процеса „Килърите“./Lex.bg

 

Comments

comments