Осъдиха зърнопроизводител на 4 години затвор, ощетил държавата с близо 2 млн. лв.

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Съдът е признал за виновен подсъдимия В.А., обвинен от Окръжна прокуратура – Враца за извършено от него престъпление по чл. 206, ал. 4, вр. ал. 1, вр. чл 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Подсъдимият В.А. бил управител на „Т.С.“ ООД, вписано в Регистъра на търговците на зърно. Дружеството имало сключен договор за съхранение на зърно с „А.“ ЕАД – регистриран публичен склад, собственик на зърнохранилище в гр. Враца.

През пролетта на 2011 г. управляваната от подсъдимия А. фирма сключила договор за отговорно пазене със земеделски производител „Д.А.“ ЕООД – гр. Монтана. Съгласно него той се задължавал да съхранява слънчогледово семе и пшеница, без право да продава стоките на трети лица, да ги заменя и подменя без изрично писмено нареждане от страна на възложителя – „Д.А.“ ЕООД.

В изпълнение на така сключения договор през м. ноември – декември 2011 г. 1368,700 МТ пшеница и 1458,488 МТ слънчогледово семе били транспортирани и приети в зърнохранилището в гр. Враца. Съставени били констативен приемо-предавателен протокол и складова разписка. Зърното следвало да се съхранява докато бъде постигнато съгласие за окончателна продажна цена.

В началото на м. май 2012 г. управителят на „Д.А.“ ЕООД се обадил до склада на „А.“ в гр. Враца, за да получи информация относно съхраняваната стока. Служителят на зърнохранилището обяснил, че то било извозено по разпореждане на управителя на „Т.С.“ ООД – подсъдимия В.А. При изясняването на случая първоначално той отрекъл да е продал зърното. Впоследствие признал за стореното, като заявил, че същото не му било платено.

В хода на разследването по досъдебното производство е било установено, че приетите от „Д.А.“ ЕООД слънчогледово семе и пшеница са извозени от склада и продадени на три дружества. Според заключението на съдебно-икономическа експертиза общата им пазарна стойност възлиза на 1 854 290,34 лева.

За извършеното от подсъдимия В.А. престъпление – обсебване в особено големи размери, Окръжен съд – Враца му е наложил наказание от четири години и шест месеца „лишаване от свобода“.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок.

Comments

comments