Оставката на Цветанов – реакции в Народното събрание

Сградата_на_Народно_събрание

Първи политически реакции в Народното събрание по повод оставката на Цветан Цветанов.

Новината потвърди в НС Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ, но отказа повече подробности,съобщи БНТ: „Цветан Цветанов подава оставка от всички ръководни постове в партията. Остава редови член на ГЕРБ. Г-н Борисов благодари на г-н Цветанов за усилията и работата през годините. Всички останали подробности, оценки и анализи остава да бъдат направени от председателя на ПП „ГЕРБ“.

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: „Не ме изненадва, защото очевидно натам се вървеше от началото на цялата сага с „Апартаментгейт“ и такава развръзка беше очаквана. Според мен такава е идеята на премиера – да се скъса с лицата, които по една или друга причина са създали лош имидж на партията и да се търси някакъв нов, приемлив образ“.

Александър Симов, „БСП за България“: „Няма как с махането на Цветан Цветанов от политическата сцена, с оттеглянето му от политиката, ГЕРБ да си извоюва така мечтаната прошка, за която халюцинират от нощта на изборите. С неговото оттегляне „Апартаментгейт“ не става по-малко актуален. Просто оттеглянето на Цветан Цветанов е едно потвърждение за вина, а оттук нататък как ще реагират българските граждани, оставяме на техния политически усет и съвест“.

Хамид Хамид, ДПС: „ДПС никога не е коментирала и не се е намесвала във вътрешните работи на нито една партия и няма да го направи. Коментарът ни е същият, както беше при оставката на госпожа Нинова: нямаме коментар! Това си работа на самите партии!“

Оставката изненада лидера на НФСБ Валери Симеонов, който смята, че тя не е лично решение. “ В ГЕРБ по принцип оставките са принудителни, няма доброволно подадена оставка. Там има „оставчване“. В случая става въпрос за оставка, която е поискана от Борисов. Въпросът е защо“.

Симеонов изтъкна, че Цветанов е бил освободен от работа след като е постигнал пробив в местните общини и е откъснал доста сериозен електорат от ДПС. „За мен е показателно, че следкато лично Цветанов постигнамного сериозен пробив всмесените общини и откъснадоста сериозен електорат от ДПС,той беше освободен от работа,което говори за еднапредполагаема връзка между г-нБорисов и ДПС“.

Симеонов призова да се погледнат изборните резултати в смесените райони, сред които Дулово,Девин. По думите му именно неуморната работа на Цветанов е причина за успеха на ГЕРБ иоткъсването на част от електората на ДПС.

Според него всичко това не е добре за България.

Comments

comments