Основните права на ЕС са застрашени в няколко държави членки

ЕП

Европейският парламент осъжда насилието и дискриминацията, основани на пола, нарушенията на върховенството на закона и езика на омразата в оценката си на основните права в ЕС през 2017 г.
В незаконодателна резолюция, приета в сряда с 390 гласа „за“, 153 „срещу“ и 63 „въздържал се“, евродепутатите призовават институциите на ЕС да оценят ефективното спазване на върховенството на закона от държавите членки и осъждат ограниченията, наложени на свободата на словото, както и нарушенията в някои страни от ЕС на основните права на мигрантите и търсещите убежище.
Дискриминация и насилие срещу жени

Текстът осъжда всички видове насилие срещу жени и призовава държавите членки, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да направят това „незабавно”. Той подкрепя демонстрациите от 2017 г. година срещу отстъплението по отношение на сексуалното и репродуктивното здраве и правата на жените, както и широкото медийно отразяване на случаите на сексуален тормоз.

Правова държава

Евродепутатите категорично осъждат действията, предприети в някои страни от ЕС, за отслабване на разделението на властите и независимостта на съдебната система, и осъждат институциите на ЕС за „тяхната неефективност за прекратяването на сериозните и постоянни нарушения“ на ценностите на Европейския съюз. Върховенството на закона трябва да се оценява редовно и безпристрастно въз основа на обективни критерии във всички държави членки, подчертава резолюцията.

Свобода на словото

ЕП осъжда нарастващите ограничения на свободата на словото и свободата на събранията в ЕС и подчертава, че подаването на сигнали за нарушения е от решаващо значение за разследващата журналистика и свободата на печата. Евродепутатите също изразяват дълбоката си загриженост относно заплахите, натиска и рисковете, пред които са изправени журналистите в ЕС.

Реч на омразата и миграция

Евродепутатите предупреждават, че езикът на омразата се омаловажава и категорично осъждат възхода на крайнодесните движения. Те също така подчертават необходимостта от борба с нарастването на антисемитизма и ислямофобията, както и с продължаващата дискриминация и стигматизацирането на лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица (ЛГБТИ) в ЕС. Парламентът също изразява съжаление, че през 2017 г. не е имало „никакво значително подобрение“ по отношение на интеграцията и основните права на ромите.

В заключение, той призовава Съвета на ЕС да сложи край на сегашния застой в реформата на Регламента от Дъблин. Евродепутатите също насърчават националните органи да улеснят предоставянето на хуманитарни визи на лицата, търсещи международна закрила. Те посочват нарушенията на правата на мигрантите и търсещите убежище в някои страни от ЕС, като например неосигуряването на ефективен достъп на мигрантите до процедури за даване на убежище или непредоставянето на ясна информация относно правните средства за защита след решение за връщане.

Comments

comments