Основателят на „Wikileaks“-Джулиан Асандж с присъда от 50 седмици затвор

 

ЕРА/БГНЕС
ЕРА/БГНЕС

 

 

Лондонският съд определи 50 седмици затвор за основателя на Wikileaks Джулиан Асандж за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция, съобщи РИА Новости, която има кореспондент на мястото на събитието.

„Вие не сте се предал сам на полицията, посолството на Еквадор е било принудено да предостави достъп на полицията до сградата. Вие имахте избор. Отказвам всички доводи за смекчаване на наказанието“, заяви съдия Дебора Тейлор, при произнасяне на присъдата.

Тя обяви, че нарушените от Асандж условия за гаранцията са отвъд най-сериозните от предявените му обвинения.

Преди обявяването на присъдата основателят на Wikileaks чрез адвокатите си изрази съжаление за своите постъпки.

Джулиан Асандж стана известен след разобличителни публикации, в които се говори за военни операции на САЩ в Афганистан и Ирак и за условията на задържане в лагера Гуантанамо.

Сайтът помести скандален видеоклип на американска хеликоптерна атака в Ирак през 2007 г., при която бяха убити около десет души, включително двама журналисти от Ройтерс. Нападението бе наречено „косвено убийство“. Същата година бе публикуван наръчник за поведението на американските войници в затвора в Гуантанамо. С него се доказа, че сътрудници на Червения кръст умишлено не са били допускани до определени затворници, което дотогава се отричаше от правителството във Вашингтон. Две години по-късно „Уикилийкс“ разкри неморалните практики на сътрудници на исландската банка Кауптинг Банк, малко преди тя да фалира. Разкритието доведе до големи протести в страната и до оставката на правителството в Рейкявик. Тайният доклад на Бундесвера за бомбардировката на две цистерни в Афганистан с много цивилни жертви, също стана публично достояние чрез сайта. На „Уикилийкс“ се появи и „изчезналият“ миналото лято доклад на българската Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

В публикуваните през лятото на 2010 г. 90 000 военни документа на Пентагона бяха разкрити нови детайли, включително и за Осама бин Ладен, въпреки че американското правителство твърди, че няма информация за него „от години“. През август 2006 доклад на американското разузнаване твърди, че Бин Ладен е на среща в Куета, столицата на пакистанската провинция Белуджистан. Той и други, включително лидерът на талибаните молла Омар, са организирали самоубийствени атаки в Афганистан. Целта на атаките е била неизвестна, но било ясно, че атентаторите са носели експлозиви от Пакистан.

Сайтът си спечелва гнева на администрацията на Държавния департамент, публикувайки през лятото на 2010 г. 77 000 поверителни документа за войната в Афганистан, разкриващи извършването на военни престъпления от американската армия срещу мирното и цивилно население на страната. След качването на тези документи за свободен достъп в интернет, основателят на сайта Джулиан Асандж обявява, че готви още нова порция от 15 000 други, съдържащи класифицирана информация за военния конфликт.

В края на октомври 2010 г. „Гардиън“ получава 390 000 документа преди публикуването им в „Уикилийкс“, уличаващи иракските сили за сигурност в тормоз на затворници, убийства, мъчения и изнасилвания. Според документите Съединените щати са знаели за издевателствата на иракските полицаи и войници, но не са извършили разследване.

През 2010 г. след като американските власти се заинтересуваха от него, основателят на WikiLeaks отиде в Швеция, където се надяваше да получи защита.

На 11-и април Асандж бе арестуван от британската полиция.

Великобритания поиска САЩ да й предостави всички необходими за неговата екстрадиция документи до 12 юни.

Изслушването продължава във Вестминския магистратски съд утре.

Comments

comments