Още две отделения в МБАЛ – Благоевград чисти от Ковид, затварят неврология за 1 месец заради липса на лекари

Още две болнични отделения в МБАЛ – Благоевград преустановиха приема на пациенти с коронавирус. Това са отделенията по неврология и кардиология, които вече са „чисти” от Ковид. В края на миналата седмица трима от пациентите на неврология и двама от кардиология са преместени за долекуване във вътрешно отделение и в „Уши, нос, гърло“.

„Значително намаля броят на хоспитализираните с коронавирус. Към момента на лечение във вътрешно отделение са 17 болни, а в УНГ – 6. Удовлетворен съм, че пациентите се повлияват добре от терапията и бързо се излекуват. Младият благоевградчанин, който преди седмица постъпи с тежка ковидна пневмония и веднага бе включен на ремдесивир, вече е много по-добре. Имам и от антивирусния препарат регенерон, но още не се е наложило да го употребявам, тъй като е с ограничено приложение – при пациенти, които не са зависими от кислород“, коментира началникът на вътрешно отделение д-р Румен Кондев.

Така след спада на четвъртата ковидна вълна болницата в Благоевград се завръща към нормалния си ритъм. Намаляването на натиска върху лечебното заведение доведе до поетапно съкращаване и на ковидните легла – първо в отделенията по урология и травматология, а от няколко дни и в неврология и кардиология. Пациенти с короновирус се приемат за лечение в 4 отделения – вътрешно, УНГ, инфекциозно и половината от хирургично. Поради липса на кадри обаче неврологично отделение ще бъде затворено за един месец. По време на пандемията то остана само с един лекар – д-р Фърговска, след шефката на отделението д-р Георгиева и другата лекарка д-р Лапантова излязоха в майчинство. Докато се намери разрешение на кадровия проблем, санитарите и медсестрите ще бъдат насочени в други отделения или ще ползват отпуск.

Хроничният дефицит с медицинските кадри, от който благоевградската болница не прави изключение, се прояви особено болезнено по време на ковидната пандемия. Лекарите и медицинският персонал понесоха цялата тежест, като болшинството от тях се разболяха, след това се върнаха обратно да лекуват, а други загубиха живота си.

 

 

 

 

 

 

Източник: struma.bg

 

 

Comments

comments