Осем души бяха арестувани при спецакцията в онкоболници

Onkologiq

Разследва се има ли злоупотреби със скъпоструващи лекарства

Осем души бяха задържани при спецакцията на прокуратурата в болници за онкологично лечение. Проверките са за злоупотреби с медикаменти. Съмненията са, че са изписвани едни лекарства на болните, а са им вливани други.

Едно от лечебните заведения е „Йоан Павел“ в столицата, а другото е „Свети Мина“ в Благоевград.

В четвъртък разследващите влязоха в двете лечебни заведения по сигнал за злоупотреби с медикаменти за раковоболни пациенти.

В кулоарите на парламента вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че процесуално-следствените действия продължават. До момента задържаните са осем, тепърва предстои да се уточни на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения и какви.Стана ясно, че разследването е започнало преди няколко месеца, когато сегашният министър беше главен секретар на МВР. Той обаче не уточни как точно е действала предполагаемата престъпна група. Има ли трето болнично заведение, което се разследва – министърът не отговори, но и не отрече появилата се информация.

Болницата в Благоевград, в която тече разследване, вчера остана заключена. Днес лечебното заведение вече работи нормално. На въпрос има ли злоупотреби с лекарства за онкоболни пациенти, управителят на болницата д-р Георги Георгиев обясни, че не би трябвало да има, тъй като към болницата има специализиран бокс, в който магистър-фармацевтът приготвя и разрежда разтворите за индивидуалните вливания за всеки пациент. След това остатъците се съхраняват, за да се използват при подобни случаи. Всичко това се прави според всички правила на НЗОК.

„Всички документи, които са ни изискани, сме ги предоставили, оказахме съдействие на проверяващите. Има изисквания и правила, по които се работи. Спокоен съм, защото контролът от страна на Здравната каса е почти ежеседмичен, така че нямам някакви притеснения по отношение на протичането на самия лечебно-диагностичен процес. И аз чакам да видя какви ще бъдат заключенията”, каза д-р Георги Георгиев.

Не е ясно от кои лечебни заведения са задържаните. Очаква се Специализираната прокуратура да даде повече информация по случая. /nova.bg

Comments

comments