„Ориент експрес“ премина през Русе

0000420941-article2

Без никакви аварии над хиляда души посрещнаха легендaрния „Ориент експрес“ на русенската гара. Композицията, която пътува по маршрута Париж- Истанбул веднъж годишно, пристигна при засилени мерки за сигурност. Посрещачите имаха възможността да се снимат на фона на легендарния влак, станал световноизвестен от романа на Агата Кристи.

3000 евро е най- ниската цена за билет за пътешествието, което продължава около седмица. За ценителите на лукса обаче, удоволствието да се пътува по линията Париж – Истанбул може да достигне и 20 000. Тази година 90- те пътници са англичани, американци, французи, италианци и испанци.

Игнацио Меджия: Ние имаме три вагон- ресторанта. Единият е с френска кухня, вторият- с италианска и ориенталска….ЛЕП…. Усещането е като да се върнеш назад в историята- през 1920- та година. Всичко във вагоните е автентично – работните ни места, облеклото ни. Нищо не се е променило през годините.

Жена: Всичко е впечатляващо. Впечатляващ е външния вид, впечатляващо е да видиш хората, които пътуват вътре, човек може да види, че те са на по- висока възраст.

Първото пътуване на легендарния влак „Ориент експрес“ е през 1883 година. То е продължавало около 15 дни. Пътниците му тогава са били предимно държавници, посланици и журналисти. През годините с него са пътували Елизабет II, Франц Йосиф, Оноре дьо Балзак, Шарл де Гол, Агата Кристи, а днес продължава да бъде символ на лукс, изискана храна и екзотика./БНТ

 

Comments

comments