Организират доставка на продуктите от „Училищен плод и мляко“ в домовете на децата

БГНЕС

Служителите на социалните патронажи към общините ще бъдат ангажирани с разнасянето на млечните продукти и плодовете по домовете на децата, които са включени в схемата „Училищен плод и мляко“, това уточниха от социалното министерство пред „Хоризонт.

Над 420 хиляди деца не получават в момента тези продукти заради въведеното извънредно положение.

След като Държавен фонд „Земеделие“ организира закупуването на млечните продукти и сезонните плодове от българските производители, те ще се разпределят по училища и директорите ще ги приемат.

За да стигнат до домовете на децата от 1 до 4 клас, са изготвени списъци с адресите на децата, а служители от социалния патронаж ще се заемат с доставката.

Дадена е възможност кметовете да наемат на втори трудов договор непедагогическия персонал от детските градини и училищата, които в момента са в неплатен отпуск, за да се ползва и този ресурс. В някои от общините на Софийска област, кметовете вече са наели непедагогическия персонал за целта.

Отделно кметовете могат да наемат и още допълнително хора по схемата „Човешки ресурси – патронажна грижа“, откъдето ще се покриват заплатите на новите служители.

Очаква се разнасянето на млечните продукти по домовете на децата да започне след Великденските празници.

Comments

comments