Опозиционен лидер се опасява за живота на задържан журналист в Беларус

Задържане на Роман Протасевич, опитващ се да отрази протест в Минск на 26 март 2017 г.Снимка: ЕПА/БГНЕС

Животът на журналиста Роман Протасевич е в сериозна опасност, каза пред „Хоризонт“ Ана Красулина, прессекретар на опозиционния лидер Светлана Тихановска.

Тя уточни, че макар срещу журналиста да няма повдигнати обвинения на този етап, нещата могат да се променят:

„Ситуацията е такава, че Роман Протасевич е личен враг на Лукашенко, а към тях са извършвани най-различни престъпления, в т.ч. и отвличания. Хора са били и похищавани и убивани, така че е съвсем очевидно, че неговият живот е сериозно застрашен“.

Журналистът бе задържан след принудително отклоняване на пътнически самолет, извършващ полет от Атина за Вилнюс, което предизвика острите реакции на Запада

В момента Протасевич е обвинен в извършване на умишлени действия, насочени към разпалване на социална вражда въз основа на професионална принадлежност, организиране на масови безредици и на групови действия, нарушаващи грубо обществения ред.

Най-строгото наказание се полага по първото обвинение – до 15 години затвор. Проблемът обаче е, че задържаните в Беларус получават нови обвинения вече в ареста. Те са фабрикувани и могат да бъдат най-различни, включително такива, наказвани със смърт чрез разстрел.

Има и други методи – ликвидирани на противниците. Преди няколко дни в трудова колония при неизяснени обстоятелства почина беларуският дисидент Витолд Ашурок. Има сериозни причини да се предполага, че е бил убит.

Беларус е единствената страна в Европа, в която се изпълняват смъртни присъди.

 

 

 

Comments

comments