Оперният певец Михаил Михайлов, солист в Камерна опера – Благоевград до 2017г.: Срещу тази институция се водеше целенасочена политика, за да се стигне дотук

MIHAIL_MIHAYLOV

Михаил Михайлов е български оперен певец. Роден е във Велико Търново. Завършва НМА „Проф. П. Владигеров” в класа на доц. Иванка Нинова. За първи път на професионална сцена, младият тенор стъпва още като студент. Оттогава има над 30 партии в оперни и кантатно-ораториални творби. Има награди за камерна музика от конкурси в Русия и България, награди от национални конкурси за оперно пеене. Полуфиналист от оперните конкурси в Монреал и „Опералия”, организирана от именитият тенор Пласидо Доминго, през 2017 година. Само през последната, 2018-та година е бил гост-солист на филхармониите в гр. Фрайбург, Германия; Катовице, Полша; Яш – Румъния; Филхармония Осака, Япония; Софийска филхармония, Плевенска филхармония, Оркестъра на БНР, Симфониета София, Симфониета Видин. Гостувал е на Държавна опера Стара Загора, ТМПЦ Варна, Държавна опера Бургас, МДТ „Константин Кисимов”. Участва в оперните фестивали в гр. Лавал, Франция и в гр. Шафхаузен, Швейцария.

Михаил Михайлов е оперен певец в Камерната опера в Благоевград до месец май, 2017 г. Потърсихме го, за да ни разкаже каква е ситуацията там „от кухнята“.

– Здравейте, господин Михайлов. Благодаря, че се съгласихте на това интервю! Нека започнем от въпроса – колко време бяхте солист в Камерна опера – Благоевград, и защо напуснахте?

Бях солист на Камерна опера Благоевград в периода октомври 2014 до май 2017. Напуснах, защото имах ангажименти в периоди, които се застъпваха с вече планирани проекти на Камерна опера – Благоевград. Тогавашният директор Петър Радевски упражни правото си да ми откаже неплатен отпуск и на мое място да се извика човек на хонорар, а аз прецених, че е по-добре да напусна и на мое място да дойде друг колега.

Наскоро спечелих Първа награда от Международния конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров” в гр. Шумен. Може да ви звучи несериозно гр. Шумен да е домакин на международен конкурс, но всъщност това е най-престижният вокален конкурс в страната. За да разясня на обикновения читател колко е престижен, ще кажа, че размерът на тази награда се развнява на 2 годишни заплати на солист в Камерната опера. Не че наградата е толкова голяма. Заплатите са нищожни. След конкурса си дадох сметка, че повече от половината конкурсна програма бях подготвил и представил като солист на този, според всеобщото схващане, незначителен, губещ, провинциален театър. Тъжно е, когато културни институти се затварят. Тъжно е, когато местата за развиване на родни кадри стават все по-малко.

– Да преминем директно към най-наболялата тема: Съкращаването на тримата солисти, художника и хора от техническия персонал, закриване ли е на Камерната опера, или не?

Давам това интервю с ясното съзнание, че нищо няма да се промени. Камерна опера Благоевград е вече закрита. На нейно място има Камерен оркестър. Просто искам да има някакъв отзвук. Искам да стане ясно, че уволнените ми колеги са си изпълнявали съвестно поставените задачи и че да си мият ръцете с тях, за лошите резултати на институцията, е повече от подло и недостойно. Искам да стане ясно, че срещу тази институция се водеше целенасочена политика, за да се стигне дотук. Поне в периода, в който аз бях там и следях нещата от първо лице. Също така знам, че след 5 дни никой вече няма да говори за това. Предстоят да се режат лентички в региона. И пак всичко ще е наред, докато пак стане не наред.

-Действително, напоследък се говори много за това, че основната причина за съкращенията е фактът, че служителите не са идвали на време на работа, че не са спазвали ангажименти, че при правени проверки от страна на Община Благоевград, не са заварвани на работното си място. В тази връзка – На нормирано работно време ли са солистите в Камерна опера – Благоевград?

Искам да поясня, че никой нает в музикален институт, никъде по света, не е на нормирано работно време. Не е като – или да си на сергията за чушки, или да не си на сергията за чушки. Този факт е неразбираем и дразни много хора от администрацията в България. Наскоро на един генерален директор, на една национална институция, трябваше да се обяснява какво е двоен състав на оркестър и как така всички наети оркестранти не свирят във всяка една програма заедно. Но аз смятам, че когато ти е поверен даден ресор, ти трябва да си наясно със спецификата на работата, която подчинените ти изпълняват. Не е лошо да не знаеш нещо, лошо е, когато не искаш да се научиш. По повод проверките от Община Благоевград в Камерна опера Багоевград и установените нарушения за неприсъствие на някои от работниците – всяка опера си има график, разписан от Директора. Той стои на видно място. Всеки от уволнените солисти е спазвал графика за репетиции и концерти и не е бил в нарушение. И отново нека стане ясно, че солисти не са уволнени дисциплинарно, а поради съкращение на щата. Ако Община Благоевград смята, че те не са работили достатъчно, да потърси проблема в себе си. В управленческите си решения и в кадровата си политика.

Относно обвиненията, че Операта не носи достатъчно приходи от дейността си и че я наричат „губещо” предприятие, бих искал да попитам: кой Ви каза, господа и дами от Община Благоевград, че един КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ трябва да носи печалба на общината? Администрацията длъжна ли е да генерира приходи? Училищата? Болниците? Това е адски грешна концептуална представа за нещата. Ако ще поставяме Операта на пазарен принцип, защо Община Благоевград не ѝизплати хонорари на десетките мероприятия, в които тя е участвала? (отново пояснявам, че говоря само за периода, в който съм бил служител на Операта). Десетките концерти пред сградата на Операта, десетките образователни концерти в Камерна зала, десетките образователни концерти по различни училища и детски градина в града, концертите в сградата на Общината, концертите в Дома за стари хора, тържествените „запалвания” на Коледната елха? И през трите сезона, в които бях там, ни се казваше, че няма пари за нови постановки. Бас държа, че хонорарът на сръбската попфолк-звезда Бобан Здравкович, който имаше честта да попее за благоевградчани на фестивала на балканската скара „Благоевград мези”, след като Камерна опера беше един от съставите, който откри фестивала, е в размер на разходите за поне една камерна оперна постановка. Ето ви културната стратегия, лейдис енд джентълмен, „Не долази у мой сан” и лесковачки ущипци.

– За финал – как оценявате „реакцията“ на несъкратенте колеги от Камерната опера, от които не чухме ни звук, ни стон?

 

Честито на колегите от Камерен оркестър Благоевград! Поздравления, че не подкрепиха вече бившите си колеги от бившата Камерна опера Благоевград. Всъщност, това е още по-голямата трагедия – правим се, че не виждаме, че у съседа гори.

Нека г-жа Христина Шопова и г-жа Милослава Йорданова да се извинят, че излъгаха обществеността, че Камерна опера Благоевград няма да бъде закрита. Защото е.

 

Comments

comments