Опасно време в почти цяла България

В Предбалкана, високите западни полета и Лудогорието започналият дъжд ще премине в сняг. До сутринта в планинските райони ще се образува снежна покривка, има условия и за снегонавявания. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, най-късно сутринта в крайните югоизточни райони. Ще бъде умерен и с него ще нахлува студен въздух. Минималните температури ще са от около нулата в Софийско и на места в Предбалкана, до 12-13 градуса по Южното Черноморие. Жълт код за опасно време е обявен в почти цялата страна, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението е за 19 области на страната. Силни пориви на вятъра се очакват в: Монтана, Видин, Враца, Плевен, София област, София град, Перник, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас и Сливен.

А в част от тези градове жълтият код е и за снеговалеж – Перник, София град, София област, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Разград, Търговище и Шумен.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи за зимните условия гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

В Западна България ще спре да вали още преди обяд и през деня облачността ще се разкъсва и намалява, в много райони до предимно слънчево време. В Източна България след обяд валежите ще отслабват и спират, най-късно вечерта в североизточните райони. Ще продължи да духа умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 3 и 8 градуса, по Черноморието до 10-11 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава, но ще се задържи по-ниско от средното за месеца.

Над Черноморието ще е предимно облачно, с валежи от дъжд, които след обяд ще отслабват и спират. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 9 и 12 градуса. Температурата на морската вода е 12-13 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

Над планините валежите, предимно от сняг, от запад на изток ще отслабват и спират, а облачността през деня ще намалее. Интензивни ще са снеговалежите в сутрешните часове, особено в Централна и Източна Стара планина. Ще духа умерен до силен северозападен вятър и на места ще се образуват навявания и преспи. Температурите още ще се понижат и максималната на 1200 метра ще е около минус 1 градус, на 2000 метра – около минус 7 градуса.

В сряда ще се задържи ветровито, с променлива облачност, след обяд над много райони по-често до слънчево. Сутрешните температури ще са ниски – в отделни райони до минус 3 градуса, минус 5 градуса, дневните от запад ще започнат да се повишават. По-късно през деня северозападният вятър ще отслабне и ще започне да се ориентира от югозапад, в четвъртък в източните райони ще е до умерен и повишението на дневните температури ще продължи, сутрешните ще са все още сравнително ниски. Ще преобладава слънчево време, по-късно през деня от запад ще започне ново увеличение на облачността, без валежи.

Минималните температури ще са около нулата, а максималните предимно между 8 и 13 градуса.

Comments

comments